Pent hus - dyrt å varme opp! Foto: Jon Erland Madsen
Pent hus - dyrt å varme opp! Foto: Jon Erland MadsenVis mer

Sparte 2.100 kroner med to kalkulatorer

Ved bare å bruke to kalkulatorer, Mobiltelefonkalkulatoren og Strømkalkulatoren, fant DinSide Økonomis redaktør for egen del årlige innsparinger på 2.100 kroner.

Det er greit at avisene stadig bringer oversikter over billigste bank og billigste e-verk. Men hva sparer JEG på å bytte? Hva utgjør forskjellen for min strømregning og mine lån?

LES OGSÅ:

Mobiltelefon: 503 kroner

Jeg var blant de mange som sommeren 1996 sprang i butikken og kjøpte mobiltelefon til én krone. Vilkåret var at jeg tegnet abonnementet Telenor Privat 200. Jeg var inntil for to dager siden en av de altfor mange som stadig satt med dette abonnementet.

Jeg bruker nemlig ikke mobiltelefonen annet enn på vei til og fra jobben. Vanligste samtale er hjem, for å varsle at jeg er på vei og spørre om jeg skal handle noe.

Om kvelden bruker jeg aldri mobiltelefon. Aldri heller i helgene. Jeg ringer aldri ut av landet fra mobiltelefon.

Jeg stilte derfor spakene i Mobiltelefonkalkulatoren på ett minutts samtale pr. dag i arbeidstiden. Kalkulatoren har videre en spak som indikerer hvor mye av samtalene som går til ett og samme nummer. Jeg satte den på 75 prosent.

Teppet gled tilside

Kalkulatoren anbefaler Netcom Fritid. Det skal koste meg 1.697 kroner i året. Telenor Privat 200 koster meg 2.400 kroner i året. 703 kroner spart. Men siden jeg må betale 200 kroner i innmeldingsavgift til Netcom, blir besparelsen første året bare 503 kroner. Det første året hadde det vært billigst å bruke Telenor Ring Kontant. Dette abonnementet gir 60 kroner høyere regning pr. år, men jeg hadde sluppet innmeldingsavgiften.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg ringte likevel 164 og avbestilte fluksens mitt gamle Telenor-abonnement. Nå skal jeg fylle ut det bestillingsbrevet som kommer frem når jeg klikker på "Bytt leverandør"-knappen og bli Netcom-kunde, så får vi se hvordan det virker.

Hva er moralen? Jeg tror at i forretningsforhold, på samme måte som i personlige forhold, er det ikke nødvendigvis redelig bare å holde kjeft. Man må aktivt varsle kunder som har et så lite hensiktsmessig abonnement som jeg hadde. (Særlig når man selv har et bedre tilbud for kunden). Datamaskinene til mobiltelfonoperatørene kunne enkelt gjort dette. Nå føler kundene seg lurt når de omsider oppdager hvor landet ligger og ti ville hester ville ikke fått dem til å tegne et nytt abonnement i samme selskap.

Strøm: 1.620 kroner

Mer enn ni av ti nordmenn, vår husholdning også, kjøper strøm av det lokale e-verket. I vårt tilfelle er det Ringeriks-kraft. Vi bruker ganske mye strøm, for det er kaldt på indre Østlandet og huset vårt er ikke av de nyeste. Årsforbruket er vanligvis 32.000 kilowattimer.

Strømkalkulatoren anbefaler BKK-kraft, Bergenshalvøens kommunale kraftverk. Med mitt forbruk vil jeg kunne spare 2.224 kroner på et år. Gitt at prisforskjellene holder seg.

Nå er det bare flytende priser på strøm i prislisten Strømkalkulatoren jobber mot. Det er priser som kan endres på to ukers varsel. Ringeriks-kraft er blant de ganske få kraftverk som tilbyr husholdningene kontrakter over lengre tid, og vi inngikk en treårskontrakt i forkant av tørkevinteren 1996. Her er prisen rundt 610 kroner lavere enn den kraftverket tilbyr for vanlige standardkontrakter. Det har hverken vært lurt eller dumt å inngå treårskontrakt, men vi kommer ikke til å fornye den igjen, tror jeg.

Vår kontrakt utløper til høsten. Da later det til at jeg kan spare 1.624 kroner i året på å bytte e-verk. Da skal jeg fylle ut, og sende, det bestillingsbrevet du kommer til når du klikker på knappen "Bytt leverandør".

Lånet var OK

Jeg gikk også inn og sjekket låneprisene, men det var idag for lite å spare på å bytte ut DnB. Likevel, vår husholdning er vel ikke helt ute av takt med folk flest. Og 2.100 kroner på fem minutter er slettes ikke verst?