Sparer strøm på sommertiden

Det høres kanskje finurlig ut, men er likevel sant: Du sparer penger på sommertiden.

Publisert
Sist oppdatert

Irriterer du deg over å måtte huske å stille klokken frem og tilbake mellom sommertid og vintertid?

Var du en av dem som kom for tidlig til avtalen forrige søndag, fordi du glemte hva klokken egentlig var? Og alltid er en time for sent ute når vi går fra vinter- til sommertid?

Lysende nyheter

En lys idé?

Nå trenger du ikke å irritere deg like mye mer. For det finnes faktisk økonomiske fordeler ved sommertiden. Det mener i alle fall det danske energiselskapet DONG Energy.

<strong>En kuriositet:</strong> Sommertid betyr strømsparing. <i>Bildeillustrasjon: Per Ervland.</i>
En kuriositet: Sommertid betyr strømsparing. Bildeillustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Ifølge deres beregninger sparer både samfunnet og privatpersoner nemlig penger på å utnytte dagens lyse timer på en smartere måte. I tillegg antar vi at det også er bra for miljøet.

- Det er noe vi har oppdaget gjennom flere år, og det vi kan konstatere er ganske morsomt. For sammenlikner vi uken før vi går over til sommertid, med uken etter at vi har fått sommertid, viser det seg at strømforbruket faller med 4-6 prosent, selv om vi korrigerer for værforhold. Og på samme måte, når vi går fra sommertid til vintertid, øker strømforbruket med 4-6 prosent fra uken før, til uken etter, sier elmarkedssjef i DONG Energy, Flemming Jensen, og legger til:

- Vi kan jo ikke si helt konkret hva dette skyldes, men gjetter på at dette er relatert til at man bruker mindre strøm på belysning, fordi man utnytter de lysere timene på sommeren.

Strømprisen har doblet seg

Ikke svimlende beløp

Effekten av redusert strømforbruk på sommeren avtar rundt midtsommer, og tiltar senere på sommeren igjen.

- Dette betyr, om man ser på året som helhet, at strømforbruket reduseres med 1-2 prosent, utelukkende ved at man har sommertid, sier elmarkedssjefen.

Selv om dette kan virke som et ganske markant redusert forbruk, er det, fra et pengemessig synspunkt, ikke svimlende beløp det dreier seg om. Ifølge Flemming Jensen vil en vanlig husholdning kanskje spare rundt 150 kroner i året på sommertiden. Men på samfunnsnivå er det kanskje snakk om opp mot én milliard danske kroner.

Liker du sommertiden?

Er det smart å ha sommertid? (Avsluttet)
Sommertid er bra(57%) 287
Sommertid er noe tull(38%) 192
Jeg vet ikke(5%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vil du tro at samme effekt gjør seg gjeldende i Norge?

- Ja, det kan godt være. I Norge vil man jo også være påvirket av når man slår på lyset, så der bør man også ha samme glede av at det blir mørkere en time senere på sommeren, sier Jensen.

Han mener likevel at den norske effekten nok vil være mindre enn den danske.

- I Norge har man jo en helt annen sammensetning av strømforbruket, fordi strøm brukes både til belysning og oppvarmning. Effekten kan være mindre fordi man også får varme ved å ha en lampe stående på, sier han.

I tillegg er generelt prisen per kWh mindre i Norge. I Danmark betaler privatkunder cirka 1,50 kroner per kWh, mens nordmenn betaler rundt 50 øre, selv om det avhenger mye av hvilken avtale man har.

På den andre siden er det et kjent fenomen at nordmenn generelt lar flere lys stå på enn danskene. Dette kan være et element som trekker i motsatt retning.

Finn billigste strømleverandør

Ingen norske tall

Norges vassdrag- og energidirektoret (NVE) har aldri foretatt liknende beregninger.

- Men det er godt mulig at dette også gjelder i Norge, selv om det er vanskelig å si konkret uten å ha regnet på det, sier seksjonssjef i NVE, Birger Bergesen, og legger til:

- Uten å gå god for beregningene til DONG, så mener jeg ikke det bør være så store forskjeller mellom Danmark og Norge.

Han mener likevel at befolkningsstrukturen, og særlig klimastrukturen likevel kan ha noe å si.

- Det er jo store forskjeller mellom syd og nord i Norge, og i tillegg vil belysning også gå inn i oppvarmningen, slik at vi i Norge bedre kan utnytte lysvarmen. Men i forhold til boligstruktur og næringsstruktur ser jeg ikke store forskjeller mellom de to landene, avslutter Bergesen.

Les mer om strøm:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer