Noen nordmenn sparer mye penger mens de handler julegavene. Foto: ddp/colourbox.com
Noen nordmenn sparer mye penger mens de handler julegavene. Foto: ddp/colourbox.comVis mer

Sparer hver gang de bruker kortet

Julehandelen sikrer nordmenn ekstra penger på konto.

Bruker du bankkort til å betale med, noe vi gjør i større og større grad, så tilbyr nå flere banker deg muligheten til å spare mens du handler.

Når du betaler med kort, kan nettbanken runde av opp til et beløp og overføre vekslepengene rett på sparekonto. Nordea var først ute i Norge med sin Mikrospar, men Landkreditt Bank tilbyr også løsningen.

– Dette er en fin måte å spare på. Det er litt slik som det var før, da kontanter var mer brukt opp vekslepengene gjerne fylte lommene når du kom hjem fra handletur. Ofte ble disse lagt på en sparebøsse. Nå kan du spare på samme måten når du handler med kort. Smartspar sørger for at «vekslepengene» går rett inn på sparekonto, sier markedssjef i Landkreditt Bank Hanne Guttormsen.

Hun forteller at det første året med Smartspar har vært en testperiode. Foreløpig har 5,6 prosent av betalingskortene til Landkreditt spareavtalen Smartspar.

SE OGSÅ: Disse pengene bør du la stå

Hanne Sofie Guttormsen i Landkreditt Bank  Foto: Landkreditt Bank
Hanne Sofie Guttormsen i Landkreditt Bank Foto: Landkreditt Bank Vis mer


Sparer uten at du merker det

Spareordningen fungerer slik at du setter opp en avtale i nettbanken om et fast trekk til sparekonto hver gang du drar kortet. Du kan for eksempel velge at beløpet du handler for, rundes av til nærmeste hele 50 krone, og det overskytende overføres til sparekonto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en slik spareordning er det dine egne penger du sparer, det må ikke forveksles med såkalte cashback-løsninger som er knyttet til enkelte kort.

Du samler altså opp vekslepengene på en egen konto, en form for tvungen sparing eller en ekstrasparing utover det du allerede har av spareavtaler. Opprettelsen av sparingen er gratis.

Blir ekstra penger før jul

– Mange bruker kortet ekstra mye nå før jul. Med Smartspar sparer du litt penger hver gang du betaler med kortet, og det kan du ha glede av i 2012, sier Guttormsen, som selv benytter sparingen.

Hun har valgt å runde opp til nærmeste hele 50 krone hver gang kortet brukes, samtidig som hun har satt et maksbeløp på 100 kroner om dagen.

Kan du forstå at noen synes denne formen for sparing blir å lure seg selv?

– Det er i så fall en positiv måte å lure seg selv på. Alle er ikke så bevisste sparere og mange får aldri på plass den faste spareavtalen de vet de burde hatt. Da er Smartspar en måte å spare på i det daglige, nesten uten at du merker det. Over tid vokser alle småbeløpene seg til et større beløp, og passer du på å overføre til en sparekonto, får du også en god rente, sier Guttormsen.

>>> Men dette er den aller beste sparingen

Julehandel på kredittkort er ikke å anbefale. Å spare mens du drar debetkortet er noe helt annet. Foto: Bjørn Stuedal
Julehandel på kredittkort er ikke å anbefale. Å spare mens du drar debetkortet er noe helt annet. Foto: Bjørn Stuedal Vis mer