Mange nordmenn sparer nå i boligen ved å nedbetale gjeld. Foto: Colourbox.com
Mange nordmenn sparer nå i boligen ved å nedbetale gjeld. Foto: Colourbox.com Vis mer

Spare eller bruke?

Nå har du sjansen til å bli gjeldsfri raskere enn planlagt.

Publisert
Sist oppdatert

Har du boliglån, merker du allerede at lånet ditt har blitt billigere. Boliglånsrentene har stupt med flere prosentpoeng siden i fjor, og nordmenn sparer mer enn på lenge. Men hva skal du gjøre med de ekstra kronene? Vil du spare, eller vil du bruke?

Hvis du glemmer at lånet ditt har blitt billigere, og fortsetter å betale ned på lånet ditt som du gjorde i fjor, kan du bli gjeldfri raskere enn du kanskje tror.

Du kan enkelt regne ut hvor lang tid det vil ta akkurat for deg:

KALKULATOR: Så raskt blir du gjeldfri

Hvis du vil betale ned gjeld, bør du gå løs på den dyreste gjelden først. Overveier du å øke nedbetalingstakten på boliglånet, kan du fortelle banken at du ønsker å betale like mye per måned som du gjorde før rentefallet startet i høst. Dermed faller naturlig nok tilbakebetalingstiden.

La oss se på følgende eksempel:
I fjor tok du opp et lån på drøye 1,5 millioner kroner til en rente på 6,5 prosent. Lånet var planlagt nedbetalt over en periode på 25 år, og du har 24 år igjen. Men boliglånsrenten din har falt til 3,5 prosent. Hvis du fortsetter med innbetalinger som før, vil du ha nedbetalt lånet på 15 år og 10 måneder.

Dette forutsetter selvsagt et like lavt rentenivå i tiden som kommer, noe som er lite sannsynlig. Du kan likevel spare mye penger på å betale ned lånet raskere enn planlagt.

La oss se på nok et eksempel:
Hvis du i fjor hadde 2 millioner kroner i gjeld til 6,5 prosent nominell rente, og lånet har en løpetid på 25 år, betalte du 13.504 kroner i terminbeløp (eksklusive termingebyrer). Når lånet er nedbetalt, vil det ha kostet deg 1.476.864 kroner i renter etter skatt, forutsatt at renta holdt seg stabil.

Kuttes boliglånsrenta til 3,5 prosent etter ett år, og du fortsetter å betale inn 13.504 kroner hver måned, vil du kutte nedbetalingstiden til 15 år og 10 måneder.

Bruk med god samvittighet

Lyst til å bruke pengene i stedet? Norge trenger deg nå, og det har sjelden vært mer politisk korrekt å bruke penger. Faktisk er den økte spareraten hos husholdningene en trussel for de økonomiske utsiktene fremover, og Norges Banks rentenedsettelser ville virket raskere dersom vi brukte pengene i stedet for å spare.

For flere tips les: Kjøp noe ekstra fint i år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer