Spar tusenvis på bilservice

Er du lur, fikser du bilservicen når du likevel er på ferie i Sverige eller Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor la norske mekanikere reparere bilen din når deres danske og svenske kolleger kan gjøre det til en tredjedel av prisen?

Bilinnleggelse

Under et ferieopphold i Danmark fant vi ut at det var nå vi hadde tid til å la bilen få sin årlige overhaling. Etter en telefon til både den norske og danske forhandleren, ble det klart at det ikke var noe problem å korttidsinnlegge bilen på et dansk verksted.

Bil(l)en var fornøyd med servicen i Danmark - eierne med prisen!
Bil(l)en var fornøyd med servicen i Danmark - eierne med prisen! Vis mer

Da regningen forelå, ble vi svært overrasket - og for en gang skyld i positiv forstand. Prisen for servicen var på bare 1.144 kroner - nesten 2.000 kroner billigere en hva den norske Volkswagen-forhandleren skulle ha for den samme jobben.

Reelt var prisen for selve servicen bare 1.000 kroner, for de 150 kronene var sjekk av et forhold som går ut over standardservicen.

Ved å ta servicen i Danmark, sparte vi altså hele 67 prosent i forhold til den norske prisen.

Se til Sverige

Spesielt nye biler må med jevne mellomrom gjennomgå en mer omfattende service, en såkalt totalservice.

Servicepriser for VW New Beetle 2.0 (1999)
LandVanlig service
(hvert år)
Totalservice
(inkl. bremsevæske)
Danmark1 0003 500
Sverige1 7003 100
Norge3 0005 500
Alle priser er omregnet til norske kroner.
Forutsetter: 1 NOK = 1 DKK = 0,8 SEK

Også på denne servicen er det mye penger å spare. I Norge må vi betale 5.500 kroner, i Danmark 3.500 kroner og i Sverige bare 3.128 kroner. Når det gjelder totalservicen er det altså Sverige som er prisvinneren. Du sparer hele 2.372 kroner eller 43 prosent i forhold til i Norge.Priseksemplene ovenfor er på én spesifikk bil. Det er derfor viktig å være oppmerksom på at serviceprisene kan variere noe avhengig av hvilken biltype du har.

I Danmark benyttet vi Volkswagen i Frederikshavn, og i Sverige sjekket vi prisene hos Volkswagen i Skee som ligger i nærheten av Strømstad.

De norske prisene er sjekket hos Møller på Skøyen i Oslo.

Husk stempel

Den årlige servicen som bilen din må gjennomgå, er til for å vedlikeholde bilen - og dermed vesentlig for garantien.

Derfor er det selvsagt viktig at du sørger for at det utenlandske verkstedet stempler din servicebok, og spesifiserer hva som er sjekket og eventuelt reparert.

Store forskjeller

- Prisforskjellene er større enn jeg umiddelbart ville tro, sier informasjonsdirektør i Harald A. Møller, Arne Lorvik.

Han fremhever at det kan være noen prisforskjeller mellom by- og landregioner. For eksempel at en service i Halden eller Kongsberg er billigere enn i Oslo. Men han erkjenner samtidig at det ikke kan forklare hele forskjellen mellom de danske, svenske og norske prisene.

- Det er også noen forskjeller i kostnadsnivå, i alle fall mellom Sverige og Norge. Danmark vet jeg mindre om, sier Lorvik.

Det er lite sannsynlig at forskjeller i kostnadsnivået kan forklare prisforskjeller på hele 43 prosent. Heller ikke forskjeller i lønnsnivået kan forklare prisforskjellene.