Spar tusenvis på bensinen

Hvordan sparer du smartest på drivstoffet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste bileierne vil gjerne spare mest mulig penger på bensinstasjonen.

Bensin- og dieselprisene er vi, som kjent, dessverre ikke herre over. Selv om vi jo kan forsøke å velge både billigste bensinkjede, og også tenke smart i forhold til billige og dyre dager:

De billigste kjedene

Fyll aldri på en tirsdag

Ut bilruten

Det vi imidlertid selv kan gjøre noe med, er bilens drivstoffbruk. Men seriøst - hvilke råd bør du lytte til? Og hvilke kan du bare la passere inn den venstre bilruten, og ut den høyre?

Hvordan sparer du smartest? Bilde: Per Ervland.
Hvordan sparer du smartest? Bilde: Per Ervland. Vis mer


Er det eksempelvis svært bensinbesparende å vaske bilen og å stoppe motoren når du stanser for rødt lys, slik som noen "eksperter" har hevdet, eller er det å dra det for langt?

Vi har spurt en rekke eksperter om deres aller beste råd - slik at du kan spare på de dyre dråpene, med en sekundær gevinst til følge: Mindre miljøfarlige utslipp.

Sjekk dagens bensin- og dieselpriser

Sparte 26 prosent

- De mest grunnleggende og effektfulle rådene knyttet til de tekniske forholdene, er å ha en riktig justert motor, å ha riktig dekktrykk og fjerne unødvendig ekstrautstyr som eksempelvis takgrind og skiboks, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobilforbund (NAF), Jan Ivar Engebretsen, og legger til:

- Men i forhold til de kjøretekniske rådene, er det viktigste å ha øye på 2-4 biler foran deg, slik at du unngår bråstopp, og kan kjøre jevnest mulig på høyest mulig gir.

Ifølge Engebretsen har samferdselsministeren vært på kurs på NAF.

- Først skulle hun kjøre en rute i bilen på "sin egen måte", og deretter ble hun bedt om å tenke på de kjøretekniske rådene. Det viste seg at hun sparte hele 26 prosent av drivstoff-forbruket ved å tenke på kjørestilen. Det blir en del, poengterer kommunikasjonsrådgiveren i NAF.

Men er det forskjell på sparemulighetene for bensin og diesel?

- Nei, i prinsippet er det akkurat de samme rådene som gjelder. Men en dieselmotor bruker mindre drivstoff, og har dermed en større utnyttelseseffekt, avslutter han.

Hva lønner seg? Bensin eller diesel?

Fem fokusområder

- Vi har følgende fem hovedprinsipper for hvordan man kan spare på drivstoffet, sier markedsdirektør i Lease Plan, Marius Paus, og oppsummerer:

  • Akselerer raskt opp til ønsket hastighet, skift gir så raskt som mulig, og hold deg på 2.000-2.500 omdreininger.
  • Hold jevn fart, i høyest mulig gir, og med lavt turtall.
  • Unngå kø-kjøring, se fremover, unngå start/stopp-kjøring og hold god avstand.
  • Bruk motoren som brems, senk farten i et jevnt tempo.
  • Sjekk dekktrykket jevnlig, for eksempel én gang i måneden.
- Med disse rådene er det fullt ut realistisk å redusere forbruket betraktelig, mellom 10-15 prosent. Derfor bør du holde fokus på dette, og terpe disse rådene, avslutter Marius Paus.

Ifølge markedsdirektøren er rådene de samme, uavhengig av om du tanker bensin eller diesel. Imidlertid er det mulig å kjøre på høyere gir i en dieselbil, noe som altså skal være fornuftig.

Tar man utgangspunkt i en besparelse på 15 prosent, vil det altså være mulig for en gjennomsnittsbilist å spare rundt 2.500 kroner. Penger rett i lommen!

I beregningen har vi forutsatt en literpris på 11 kroner, og at en gjennomsnittsbilist bruker 1.500 liter drivstoff i året.

Tredobler forbruket

- Følger du våre råd, kan du spare rundt 10 prosent på ditt drivstoffbruk, sier informasjonssjef i AS Norske Shell, Jacob Olsbø.

- Før du kjører, må du sjekke at dekktrykket er korrekt, at bilen ikke er lesset med unødvendige ting, som for eksempel en skiboks. Vi anbefaler også å følge bilimportørenes serviceintervaller, da eksempelvis oljeskift er viktig for drivstofføkonomien, sier Olsbø.

Shell har også en rekke råd som gjelder når du har startet bilen.

- Kjør rolig, unngå aggressiv kjøring og oppbremsninger, det kan tredoble ditt drivstoff-forbruk. Kjør i høyt gir, og bruk gjerne cruisekontrollen, da det gir en jevn hastighet. Tomgangskjøring og bruken av aircondition er heller ikke lurt, sier Shells informasjonssjef, og kommer med følgende avslutningsbemerkning:

- Dette er ikke bare godt for lommeboken og privatøkonomien, men vil også ha betydelige fordeler for reduksjon av miljøutslipp.

I denne videoen fra Shell kan du også se et ektepar som sparte mye penger ved å tenke drivstofføkonomi, da de kjørte rundt hele jorden! (Ekstern lenke)

Hva mener du om sparetipsene? Tenker du på drivstofføkonomi når du kjører, eller er det en by i Russland? Si din mening i debatten under.

Mer om diesel og bensin: