Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Spar tusener på domenehandel

Skal du kjøpe domenavn, bør du sjekke prisene hos flere forhandlere. Du kan spare tusenlapper på å handle på riktig sted. Vi viser deg prisforskjellene.

Henger du med i tida, og tror du kan trenge et domene på Internett, er det kanskje på tide å sikre seg et domenenavn før alle blir oppbrukt. La oss først finne ut om det egentlig er et domene du trenger, eller om det holder med en hjemmeside-adresse.

For familien og bikkja?

- Skal du bare ha en hjemmeside med bilde av deg selv og bikkja di, er det ingen vits å betale i dyre dommer for et domenenavn, forteller en av våre journalister fra Data-redaksjonen.

Tenkte du å kjøpe et .no-domene, er det faktisk ikke mulig å gjøre det bare for å sette opp en privat hjemmeside. De norske domenenavnene som slutter med .no, deles ikke ut til privat bruk. Alle norske firma eller organisasjoner, som kan dokumentere sin eksistens, kan søke om eget domene. Normalt dokumenterer man sin eksistens med organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene

Kjendis.no?

Så lurte du kanskje på om du kan kalle opp bedriftens hjemmeside etter yndlingsskuespilleren eller naboens katt? Sorry, det går ikke. Domenenavnet skal som hovedregel utgjøre hele, deler av, eller en naturlig forkortelse for organisasjonens faktiske navn.

Det er altså ikke mulig for privatpersoner å registrere eget .no domene, men mange av domeneregistrarene tilbyr underdomener for privatpersoner. Da blir ikke navnet like enkelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gratis hjemmeside

Har du som privatperson lyst på din egen hjemmeside, kan du få opprettet en gratis flere steder. Gjennom for eksempel Dagbladet, kan du få ditt eget hjemmesideområde på 30 Mb, og en adresse: home.no.net/brukernavn. I tillegg får du en epost adresse dittnavn@start.no.

Klikker du på denne linken, får du en guide til hvordan du går frem for å få gratis hjemmeside: Gratis hjemmeside

Eid av staten

Har du en bedrift eller en organisasjon, og synes du trenger et domene med et enkelt navn som folk kan huske, bør du sjekke om navnet du ønsker er ledig. Er det ledig, bør du sjekke priser før du handler.

Registrering av domenenavnet hos skjer hos Uninett/Norid, et aksjeselskap eid av staten. NORID selv tar 300 kroner for å registrere deg, og 100 kroner i årsavgift fra det påfølgende året. NORID har inngått avtaler med en rekke bedrifter som videreformidler domenenavn. De tar svært ulike priser for videreformidlingen.

Ta inn på hotell

I tillegg til å registrere domenenavnet, trenger du et ”web-hotell”, hvis du ikke har en egen server. På Web-hoteller kan siden din lagres og være tilgjengelig for andre.

Prisene på en basispakke, Web-hotell pluss registrering av domenenavn, varierer svært mye. Noe kan forklares med at tilbyderne gir deg ulik datalagringskapasitet for hjemmesiden din. En annen forklaring er ulike grader av profitthensyn.

Sjekk prisforskjellene i tabelllen nedenfor. Kolonnen som viser totalpris for år to, gir også prisen for de etterfølgende årene.

Dette koster et domene:
Forhandler:Pris for
registr.:
Årsavgift* :Pris for
Web-hotell:
Totalt
første år:
Totalt for
andre år:
1. Hypnnotech300 kr.100 kr.67 kr/mnd1104 kr904 kr
2. Visual Web
Norge
340 kr.150 kr.70 kr/mnd
400 v/opprett.
1580 kr990 kr
3. Agdernett
IT Sør ANS
590 kr.100 kr.89 kr/mnd1658 kr1168 kr
4. ITweb
Online
350 kr.350 kr.100 kr/mnd1550 kr1550 kr
5. Tekst Bilde
Trykksak
900 kr.200 kr.110 kr/mnd2220 kr1520 kr
Prisforskjell
mellom billigst
og dyrest:
600 kr250 kr43 kr/mnd1116 kr646 kr
Forhandlerne er rangert etter samlet pris for de to første årene tilsammen. Billigste forhandler står øverst. * Årsavgiften trer inn først andre året.


Forhandlerne i tabellen er bare noen få av de som registrerer domenenavn i Norge. Alle prisene er eks. moms. Du betaler ikke moms på domeregistrering, men bedrifter (ikke organisasjoner) må legge momsen til i Web-hotellprisen.

Prisforskjell: 3580 kr.

Som det går frem av tabellen, varierer prisene mye. For registrering av domenenavn varierer prisen med hele 600 kroner. En stor prisforskjell tatt i betraktning at den dyreste registreringa koster 900 kr.

I løpet av det første året har du spart over 1000 kroner på å velge den billigste fremfor den dyreste av de fem leverandørene. Og forskjellene ville trolig blitt enda større om vi tok for oss en større del av markedet.

Velger du den billigste leverandørene på lista, Hypnotech, kan du i løpet av fem år spare 3.580 kroner i forhold til prisen hos de dyreste på lista, Tekst Bilde Trykksak.

Opptatt.com

Hva så med .com, eller andre internasjonale domener? Er reglene de samme for å registrere dem? Nei. Her er det først til mølla-prinsippet som gjelder. Du trenger ikke å ha et registrert selskap for å få en .com-adresse, og du trenger ikke velge ditt eget navn.

Problemet er bare at det har vært mange før oss til mølla, og utvalget av .com-adresser er mildt sagt ribba til beinet. For eksempel finnes det ingen tre-bokstav-varianter som er ledige.

Noen har tjent store summer på å kjøpe domenenavn som for eksempel inneholder navnet på en kjendis. Men lite tyder på at dette er måten å bli rik på nå.