Spar tusener med familiemobil

Både du og de du snakker mest med kan spare gode penger med familieabonnement – men dere må være lure, og vurdere iskaldt.

Publisert
Sist oppdatert

Nyhet som binder

Familieabonnementer er i støtet, denne løsningen som gir store rabatter på telefoni mellom abonnenter i små grupper. Per i dag tilbyr fem sentrale teleselskaper denne tjenesten: Telenor, Netcom, Tele2, Chess og Ventelo.

Dermed er det duket for at også en mengde andre teleselskaper kaster seg på gruppekarusellen i tiden fremover. Og la det ikke herske noen som helst tvil; alle har som mål å skape lojalitetsbånd og andre bindinger til én leverandør.

Kun én leverandør

Alle selskapene stiller som betingelse at samtlige numre som inngår i et familieabonnement - begrenset til åtte på det meste - skal være tilknyttet dette ene og intet annet selskap.

Også moderne familiestrukturer kan få nytte av  familieabonnementene. Illustrasjon: Per Ervland
Også moderne familiestrukturer kan få nytte av familieabonnementene. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Av den grunn skal man nærme seg disse tilbudene med sedvanlig sunn skepsis og kritisk sans.

Smart for de slue

Men når dette er sagt, gir familietilbudene gode muligheter for rabatter i telefonregningen, ettersom både Telenor, Netcom og Tele2 operer med null-satser på de viktigste teletjenestene for familier av både den gammeldagse og mer moderne sorten.

Ventelo bekrefter på sine hjemmesider at deres familieabonnement gjelder både for familie og venner. Alle "de tre store" bekrefter at samtlige medlemmer av denne mer moderne familien i prinsippet kunne danne en tele-familie:

  • En kvinne
  • Hennes 10-årige sønn
  • Hennes eksmann, med anen bostedsadresse
  • Hennes kjæreste, med annen bostedsadresse
  • Kjærestens sønn, bostedsadresse hos sin far
  • Hennes foreldre, med egen bostedsadresse
  • Hennes kusine og gode venninne, med egen bostedsadresse
  • Hennes beste venninne uten familietilknytning, også med egen bostedsadresse
For alle som pleier nære relasjoner helt eller delvis over telenettet, gir derfor denne typen abonnementer en mulighet til å redusere ringeprisene til null nettopp der det ringes mest.

Altfor moderne blir upraktisk

Om det er praktisk å ordne telefonregningene på denne måten, er en annen sak.

- Når man bestiller FriFamilie, må alle vanlige abonnementer med regning registreres på én person, og familien får en felles regning for alle mobilabonnementene. Løsningen er derfor ikke utpreget praktisk for personer som bor på ulike steder og som ikke har felles økonomi, skriver Caroline Heitmann, Leder for Markedsutvikling i Telenor, til DinSide.

Prisene innen familien
FirmaEtablering/
portering
Måneds-
pris
StartprisMinuttprisSMSMaks antall nummer
Telenor000006 + 1 fast
Netcom000006 mobil
Tele2000006 hvorav ett fast/IP
Ventelo000,590ikke egen sats5 mob+1 fast + 1IP
Chess family00000,592 til 5
Priser i kroner, innhentet fra selskapenes nettsider. 1 og 2 mars 07.


De aller fleste av familieabonnementene vi har kartlagt krever at du får felles faktura til én ansvarlig myndig person over 25 år. Unntaket er Chess family, som også gir gratis intern ringetid, men, til forskjell fra de andre, er et helt eget abonnement med egne priser.

Dermed spørs det om vår teoretiske moderne telefamilie egentlig har noe for seg i det praktiske liv. Den illustrerer imidlertid at frihetsgradene er store hos alle selskapene, og at abonnentene faktisk kan plukke ut de numrene de ringer mest til, for dermed å kunne høste gevinster i form av rabatter.

Men for å kunne være sikker på at man ikke drar fem til åtte mennesker inn i en lite gunstig binding, må man velge smart i utgangspunktet.

Velg den billigste for familien

For å ringe gratis som familie med Chess family, må alle ha dette abonnementet med samme vilkår. Hos de andre fire selskapene kan "familiemedlemmene" velge tilnærmet fritt blant selskapenes abonnementer.

For å finne ut hvilken av leverandørene som vil være gunstigst for din gruppe, kommer du dermed ikke utenom våre prislister for mobiltelefoni og vår Mobiltelefonkalkulator.

Er et abonnement billigst for familiemedlemmenes ringemønster allerede uten familierabatt, vil "familien" bare kunne vinne på å abonnere i fellesskap - i alle fall så lenge leverandørens priser forblir de samme, og familiemedlemmene ikke forandrer ringemønster.

Med disse forutsetningene kan faktisk familien samlet kutte regningen med flere tusenlapper i året.

Et eksempel

For tiden rangerer for eksempel abonnementet Telenor Frifiks som aller billigst for en storbruker, og som fjerde billigste blant normalbrukere, i våre prislister, sistnevnte med ringetid 4 minutter og 3 tekstmeldinger per dag.

En familie på inntil seks personer med normalt ringemønster vil dermed allerede i utgangspunktet inntrette seg økonomisk ved å innlemme hele gjengen i dette abonnementet, selv uten familieabonnementet FriFamilie.

Månedsavgift i Frifiks er 29 kroner, og gir faste kostnader på 350 kroner i året. For normalbrukeren blir regningen uten familierabatt til sammen cirka 2000 kroner i løpet av et år.

Hvis det virkelig er slik at halvparten av telefonien til alle familiemedlemmene er til andre familiemedlemmer, vil familierabatten utgjøre omtrent 800 kroner per år for hver av dem. En gruppe på seks personer sparer altså rundt 5000 kroner til sammen, i forhold til en allerede ganske god pris.

Vær nøktern

Det er ikke mulig å understreke sterkt nok at hvor gunstig en familierabatt er, er fullstendig avhengig av at abonnementene er gunstige allerede før rabatten.

Og hvilke abonnementer som er billigst er helt og fullt avhengig av den enkeltes ringemønster.

Som et første trinn i lønnsomhetsvurderingene, anbefaler vi derfor at ringemønsteret til hvert av familiemedlemmene prøves ut i vår Mobiltelefonkalkulator. Hvis én tilbyder av familieløsninger er blant de billigste alternativene for hvert av familiemedlemmene, kan innsparingene bli helt reelle.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer