Spar tusener hos advokaten

Du bør bruke lenger tid på å forberede ditt første møte med advokaten, enn du ville brukt før et første stevnemøte. Møter du godt forberedt hos advokaten, kan du, i beste fall, spare tusener.

Livet i en plastpose

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


- Det har hendt at jeg omtrent har fått servert noens liv i en plastpose med beskjeden "jeg orker ikke rydde opp - kan ikke du ta det", men jeg forsøker å unngå det, sier Gunn-Mari Kjølberg, advokat i Kindem & Co til DinSide.

- Det blir jo en økonomisk merbelastning for dem, og det er også unødvendig ressursbruk at jeg skal sitte og sortere papirer.

Det første møtet

Det er ikke hvilke klær du har på deg, eller hvordan klærne sitter, som er viktig for advokaten din når du stiller til det første møtet. Ei heller påvirker dette hvordan utfallet blir av en eventuell sak. Men for at advokaten skal kunne gjøre en best mulig jobb, er det viktig at hun eller han har alle relevante opplysninger. De bør helst komme tidlig i prosessen - og fra deg.

- Jeg forsøker å fortelle klienter hva de bør ha med seg, når vi setter opp møtet, sier Kjølberg. - Det er ikke ofte jeg får livet i plastpose, men det har skjedd.

Jo fortere advokaten har alle fakta på bordet, jo kortere tid bruker hun. Ettersom kvalifisert juridisk rådgivning koster, er du vel ikke spesielt interessert i å betale noen mange hundre kroner i timen på å lete gjennom dine papirer, eller på å se deg lete. - Eller for å fortelle deg at dere ikke kommer videre i saken denne gangen heller - fordi du ikke har med deg alle relevante opplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye saksopplysninger kan også føre til at prosessen endres - det kan til og med vise seg at du ikke har noen sak. Da er det ekstra surt å sitte med en regning som skal dekke flere timers konsultasjon.

Flinke advokatklienter

Dette er, ifølge Kjølberg, heldigvis ikke en veldig vanlig problemstilling. Vi er flinke og opplyste advokatklienter, skal vi tro den erfarne advokaten.

- I større og større grad er folk både flinkere til å spørre hva de skal ta med seg.

Hun forteller DinSide at før kom flere "ramlende inn fra gaten", mens de fleste nå gjør litt forarbeid før de tar kontakt med advokat - inkludert hva de bør ta med seg av eventuell dokumentasjon.

Få alle likene ut av skapet


En ting som er verdt å merke seg - er at om det er noen som skal få vite ufordelaktige opplysninger om deg, er det advokaten din. Vi snakker selvsagt om lik som er relevante for saken.

- Det skjer ofte at det kommer til opplysninger etterhvert, sier Kjølberg, og legger til:

- Opplysninger holdes tilbake både bevisst og ubevisst, men husk at for å kunne gjøre en best mulig jobb er det viktig at vi har alle fakta - så tidlig som mulig, selv om de er ufordelaktige.

Kanskje spesielt om de er ufordelaktige. Jo senere ting kommer frem, jo større skade kan det gjøre for egen sak, du sparer både tid og penger på å være ærlig, sier Kjølberg, og legger til:

- Litt av vår jobb er jo også å stille relevante spørsmål, og få frem likene som gjemmer seg i skapet.

Standardliste?

Blakk? Kvalifiserer du til fri rettshjelp er det viktig å ta med seg inntektsopplysninger til advokaten. Foto: Anna H-G Foto: SXC/Anna H-G
Blakk? Kvalifiserer du til fri rettshjelp er det viktig å ta med seg inntektsopplysninger til advokaten. Foto: Anna H-G Foto: SXC/Anna H-G Vis mer


Ifølge Kjølberg varierer det mye fra sak til sak hva slags - og hvor mye - informasjon og dokumentasjon du bør ta med deg. Har du krav på fri rettshjelp, er det imidlertid én ting du må ha med deg: Inntektsopplysninger.

Ifølge webjuristene.no har du krav på fri rettshjelp om du tjener mindre enn 230.000 kroner og har en formue på under 100.000 (bolig ikke medregnet), eller om du har behov for hjelp innen følgende juridiske områder: Asyl, straff, erstatning ved personskade, fordeling av formue ved skilsmisse, oppsigelse i husleieforhold, oppsigelse i arbeidsforhold og trygdesaker.

Forberedelser:

For å få mest mulig ut av ditt første møte med advokaten har Kjølberg følgende råd:

  • Tenk gjennom hva du faktisk søker hjelp til
  • Når du avtaler konsultasjon: Spør advokaten hva du bør ha med deg til møtet
  • Er saken av en slik type at du omtrent må ta med deg hele livet ditt i en plastpose: Sorter. På type dokument, på dato. Slik kan du enkelt finne frem de ulike papirene advokaten trenger å se på.

Hjelp på nett

Hadde ikke advokaten tid til å hjelpe deg? Eller planlegger du å ta med en mulig sak til en av de gratis advokattjenestene for en konsultasjon?

Din Sak-verktøyet på nettsiden advokatenhjelperdeg.no kan hjelpe deg å sortere ut relevant informasjon.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Denne er utarbeidet av advokatforeningen, i samarbeid med en rekke erfarne advokater, og er både en interaktiv veiviser til hvilken dokumentasjon du bør ha med, og et sorteringsverktøy: Du kan skrive inn ulik informasjon, som brev, e-poster, telefonhenvendelser, møter, avtaler og dokumenter som betyr noe for saken din - etterhvert som du kommer på dem, eller får dem i hende. Din sak vil sortere for deg - og du kan lagre på din egen PC.

Din Sak har også spørsmål og huskelister - som kan hjelpe deg gjennom tankeprosessen slik at du kan finne frem dokumenter og momenter så tidlig som mulig.

Din Sak: Se eksempel på prosess

Relaterte artikler:

Spar tusener hos advokaten


Gratis advokathjelp

Visste du at du kan få gratis konsultasjon med advokater en rekke steder i landet? Sjekk hvor - og når - i vår advokatkalkulator.

Advokatkalkulatoren

Spar tusener hos advokaten


Ektepakt forenkler skilsmisseprosessen

Hvis dere ikke allerede har laget en skikkelig og rettferdig ektepakt, risikerer dere at alle økonomiske løsninger må gjøres av jussen alene. Det kan koste den ene parten dyrt.

Slik blir du godt skilt

Kilde: advokatenhjelperdeg.no, webjuristene.no