Spar tusener av kroner

Skaff deg lavere renter. Ja, det er mulig.

Publisert
Sist oppdatert

Renta på boliglån er vel den utgiftsposten som betyr mest for hvordan økonomien din ser ut. I underkant av 50 prosent av landets befolkning brukte i 2003 mer 25 prosent av inntekten sin på å bo (renter, husleie og strøm).

Kanskje ikke så rart all den tid prisen på bruktboliger steg med 150 prosent fra 1992 til 2004 (Kilde: SSB).

Men med noen grep sparer du flere tusen kroner i året.

Lån i staten

Både Husbanken og Statens pensjonskasse tilbyr lån med lavere enn rente enn de private bankene.

Det er tusener av kroner å spare på bytte bank - hvert eneste år. Hva venter du på?<br />
<br />
<i>Foto: Guillermo Perales Gonzalez/iStock</i>
Det er tusener av kroner å spare på bytte bank - hvert eneste år. Hva venter du på?

Foto: Guillermo Perales Gonzalez/iStock Vis mer

FAKTA

Statens pensjonskasse administrerer pensjonsordningen for statsansatte og for deler av undervisnings- og forskningssektoren. Medlemsskap i Statens pensjonskasse er obligatorisk for statsansatte. Ordningen har en million personkunder fordelt på 1.600 bedrifter og forvalter opptjente rettigheter til en verdi av 330 milliarder kroner. Medlemmene betaler to prosent av lønnen sin og får ytelser som uføre-, etterlatte- og alderspensjon.
Kilde: Statens pensjonskasse


>Er du førstegangs boligkjøper har du muligheter til å få gunstige lån gjennom Husbankens og kommunenes startlånordning. Dette er lån som gis til unge, enslige forsørgere, funksjonshemmede og flyktninger. Det gis lån til kjøp av en nøktern bolig, men også til refinansiering. Husbankens effektive rente på lån er 4,972.

Se boliglånsrentene

Har du lån på en million kroner i DnBNOR, er renten 6,351, hvilket ifølge DinSides rente-endringskalkulator gir deg en ekstra kostnad på 5.772 kroner per år, i forhold til om du hadde lån i Husbanken. Det er det omtrent hva en splitterny TV koster.

Regn selv i rente-endringskalkulatoren

Har du jobb i staten er du forpliktet til å betale to prosent av lønna di til Statens pensjonskasse. Men visste du at du har muligheter til å få lån til landets nest beste rente (etter Husbanken)? Statens pensjonskasse tilbyr lån til kjøp av bolig, oppussing, refinansiering og skifteoppgjør i forbindelse med skilsmisse og arveoppgjør.

Her kan du låne maksimalt 1.250.000 kroner, eller det dobbelte hvis du har en makker å kjøpe bolig med som også er medlem i Statens pensjonskasse. Den effektive renta er ifølge DinSides prislister på 5,192 prosent. Med et makslån fra Statens pensjonskasse på 1.250.000 kroner sparer du per år 7.555 kroner i forhold til å ha lånet ditt i Nordea, forutsatt at du har 20 år igjen å betale på lånet.

Spar 15.000 kroner på to telefoner

Kilde: Husbanken, Statens pensjonskasse

REGN SELV:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer