Spar strøm, betal dyrt

Folkene i denne bydelen bruker søppelet sitt til å produsere biogass til matlagingen og varme til boligene. Men billig er det ikke.

Publisert
Sist oppdatert

Når Hammarby Sjöstad er ferdig bygget kommer beboerne til selv å produsere halvparten av den energi de behøver. Dette gjør de gjennom gjennom å bruke varmen i avløpsvannet og i energien fra det kildesorterte brennbare avfallet. I tillegg brukes solcelleteknologi. Men det er ennå ikke god butikk for husholdningene.

- Kostnadene ved slike prosjekter er ennå så høye at dette privatøkonomisk ikke er lønnsomt, sier Harald Lillebø, daglig leder ved Enøk-senteret til DinSide.

- Utstyret som trenges for å gjenvinne energi er fortsatt dyre. Men vi har de siste 10 årene sett at det er har blitt billigere å bygge energieffektivt, og lønnsomheten ved gjenvinning og tiltak som bedre isolasjon vil øke med at energiprisene i verden går opp. Samtidig vil teknologien som behøves bli billigere.

Målet er å bli energimessig selvberget.<br />
<br />
<i>Foto: Inga Holst</i>
Målet er å bli energimessig selvberget.

Foto: Inga Holst Vis mer


Det ser ut til at også beboerne i sjøbyen har merket seg dette:

- Det å bo her er et politisk verdispørsmål, sier Kalle til DinSide på vei ut for å putte avfallet i gjenvinningsrørene som stikker opp fra på gårdsrommene.

Boligprisene i bydelen starter på 2.385.000 svenske kroner for en toromsleilighet på 50 kvadratmeter, tilsvarende 2.191.099 norske kroner, og fellesutgiften på denne lander på 2.579 kroner per måned.

Hos Grønn hverdag, mener de at nødvendigheten av å bygge energiøkonomisk vil tvinge seg frem og presse prisene på teknologien ned:

- Energiforbruk og klima henger nøye sammen. Derfor vil slik teknologi bli mer tilgjengelig og også billigere, sier Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn hverdag til DinSide.

Grønn Hverdag mener staten bør være mer aktive:

- Staten bør gjøre mye for presse frem energimessige tiltak, klima og energi henger sammen. De kan gi tilskudd til energiøkonomisering i større grad enn hva som er tilfelle i dag.

Miljøsvensker

19.000 mennesker skal bo i Stockholms nye miljøbydel i 2012.<br />
<br />
<i>Foto: Inga Holst</i>
19.000 mennesker skal bo i Stockholms nye miljøbydel i 2012.

Foto: Inga Holst Vis mer


Svenskene har resirkulert avfall siden sent på 1980-tallet og bevisstheten omkring miljø, forbruk og livsstil er velutviklet. Sør i Stockholm har det vokst frem en ny bydel som skal stå helt klart med boliger til 19.000 mennesker i 2012, Hammarby sjöstad. Området som sogner til bydelen Katarina-Sofia var et nedslitt industriområde. Nå ligger bydelen ved enden av trikkelinja og breier seg med hvite monumentale bygg langs åpne og brede avenyer som er perfekt for sykling. I de mange grønne rommene mellom avenyer og stramme bygg, er det smykket ut med skulpturer og fontener. Men viktig under utbyggingen av de gamle industritomtene har det vært at gode boliger skal gå hånd i hånd med ambisiøse miljømål:

 • Her skal være gode kollektivmidler, bilkollektiver og vakre sykkelstier.
 • Byggmaterialene skal være sunne, tørre og miljøvennlige.
 • Det skal brukes fornybar brensel og biogass, man skal gjenvinne spillvarme og boligene skal være enerigeffektive.
 • Vann og avløp skal være rent og effektivt både inn og ut, med hjelp av vannsparing- og renseteknikk.
 • Alt avfall skal gå til gjenvinning og systemet skal være enkelt gjennomførbart for beboerne.
 • I dag kommer 34 prosent av varmen i Hammarby fra avløpsvannet, 47 prosent fra søppelfrorbrenningsanlegg og 16 prosent fra forbrenning av biobrensel. På sikt skal biogassen til komfyrene i 900 av boligene være egenprodusert.

  Lykkes de?

  Her kastet sorteres søppelet som blir til fyring og til biogass til komfyren..<br />
<br />
<i>Foto: Inga Holst</i>
  Her kastet sorteres søppelet som blir til fyring og til biogass til komfyren..

  Foto: Inga Holst Vis mer


  Lykkes bydelen? Per i dag er for eksempel målet at hver av innbyggerne skal bruke halvparten av hva de omkringliggende bydelsborgerne gjør, altså 100 liter vann (mot naboens 200 liter). Nå ligger vannforbruket nede i 142 liter per døgn. Uansett: mennesker fra hele verden strømmer til sjøbyen for å se hva de holder på her: blant annet har Kinas byggminister Wang Guantao. Han tar med seg konseptet til Indre Mongolia, hvor sjøstadskonsulenter skal bidra med utbygginger av to byer. Også i Toronto i forbindelse med Toronto Waterfront har sjøby-utbyggerne bidratt med sin miljøkompetanse.

  Norske miljøhus

  I Norge kan du nå få gunstig husbankfinansiering til miljøhus. Husbanken og Miljømerking har undertegnet en samarbeidsavtale som gir muligheten til å husbankfinansiere svanemerkede boliger. Dagens nominelle boliglånsrenter fra Husbanken ligger på 3,5 prosent (1. kvartal 2007) og 3,9 prosent (2. kvartal 2007), og de ligger stadig på topp på våre prislister for boliglån på både 1 million og 2 millioner, innenfor 60% av boligens verdi.

  Kilder: Hammarby Sjöstad, Grønn hverdag

  AKTUELT


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer