Spar penger på spotstrøm

Vil du ha lavere pris på strøm nå når vannmagasinene er fulle? Ring din strømleverandør og be om spotprisavtale!

Publisert

Tidligere var det forbeholdt bedrifter å kjøpe strøm på spotmarkedet. Nå er det etter hvert blitt vanlig at strømleverandører tilbyr også privatkunder å kjøpe strøm til spotpris. Derimot er det ikke så vanlig at vi forbrukere tegner spotprisavtaler – selv om det her virkelig er penger å spare.

Spotpris er billigst

Kilde: NVE
Kilde: NVE Vis mer

Nedenfor ser du forskjellen mellom kraftpris til husholdninger med vanlige avtaler, og priser på spotmarkedet i tiden siden januar 1998.

Den blå kurven viser veidd snittpris til husholdninger med fastprisavtaler. Den røde kurven viser snittpris (ukesveid) i spotmarkedet, justert for merverdiavgift (23%) og forbruksavgift for elektrisitet (8,56 øre pr. kWh). For første kvartal år 2000 er det kun ved den siste observasjonen at spotprisen overstiger volumveid pris til husholdningen.

Som du ser, har spotprisen svært ofte og lenge av gangen vært vel 5 øre pr kWh. lavere enn hva husholdningene har betalt. (Merk deg at spotprisen sommeren og høsten 1998 var nede i ca 14 øre!) Dette skulle tilsi at en vanlig forbruker har kunnet redusere strømregningen sin med anslagsvis 15% ved å gå over til spotprisavtale.

Påslaget

Selv om forskjellen i pris blir stor, blir den ikke like stor som figuren skulle få deg til å tro. Hvis du har spotprisavtale betaler du nemlig litt mer enn spotpris pluss avgift. Strømselskapene krever et påslag i pris for å formidle strømmen.

Her er noen eksempler på hvordan selskapene utformer påslaget overfor privatkunder:

Noen leverandørers påslag
Leverandørøre pr kWhannet
Norigo Energi1,25  
Hurum Kraft1,6 
Hafslund Energi1,0+300 kr. pr. år
BKK alternativ 11,9  
BKK alternativ 22,2 pristak 28,12 øre pr kWh
Meganor Energi0495 kr. pr. år.


Selv med et påslag på 1 – 2 øre, er spotpris et gunstig alternativ til en fastprisavtale. Av alternativene vi har funnet ovenfor, peker Norigo seg ut som billigste alternativ for en vanlig husholdning med et forbruk på 25 – 30 000 kWh i året.

Hvordan skaffer jeg meg en spotprisavtale?

Det er svært enkelt – kontakt strømleverandøren din og be om en spotprisavtale. Hvis han ikke vil tilby deg det, ring Norigo Energi, og sett i gang!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer