Dette er et eksempel på hvor mye du kan spare på netthandel akkurat nå.
Dette er et eksempel på hvor mye du kan spare på netthandel akkurat nå.Vis mer

Spar penger på nettkjøp

Men pass deg for fellene.

Det er vår, og du skal kanskje begynne å trene igjen og trenger et par flunkende nye løpesko. Det er fortsatt penger å spare på å bestille sko og annet sportsutstyr fra USA.

Toppmodellen Nike Air Zoom Elite+ selges for rundt 1.300 kroner i norske sportsbutikker. Handler du dem fra en amerikansk forhandler på eBay, sparer du kjapt over 500 kroner. Selv om dollarkursen ikke lenger er like gunstig for nordmenn som for noen måneder siden, er amerikanske merker fortsatt rimeligst i, ja nettopp, Amerika.

Her økte prisen med 200 prosent - ikke gå i samme fella

Slik gjør du

Har du lyst til å prøve selv? På nettauksjonsstedet eBay søker du deg frem til modellen og størrelsen du ønsker deg. Du kan sortere treffene etter blant annet pris. Dette kan for eksempel være et fristende kjøp:

Spar penger på nettkjøp


Før du slår til på handelen, bør du være oppmerksom på følgende punkter:

1) Sender de varen til Norge?
Ikke alle tilbyr å sende varene sine over hele verden. Pass på at du vet at nettbutikken tilbyr internasjonal shipping.

Spar penger på nettkjøp


2) Må jeg betale moms og toll?
Du betaler ikke toll for sko du bestiller fra utlandet og heller ikke for sportsutstyr. Du betaler imidlertid 25 prosent merverdiavgift på varer du importerer til Norge som koster over 200 kroner. (Bøker er et unntak. Bøker som importeres av privatpersoner til eget bruk, er fritatt for merverdiavgift.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke gå med tollreglene i hodet. Med DinSides importkalkulator finner du lett ut hva du må betale i moms og toll.

3) Er forhandleren til å stole på?
Også på eBay finnes det aktører som prøver å lure deg, men det er mulig å luke dem ut. Amerikanske merker solgt av forhandlere som holder til i Asia, bør du ofte unngå. Det samme om varen er urimelig lavt priset. Den sikreste garantien for et godt kjøp er å basere seg på andre kjøperes vurderinger. Nettstedet har et velfungerende ratingsystem som fort avslører svindlere:

Spar penger på nettkjøp


4) Hva er valutakursen?
Valutakursene svinger daglig. Du kan enkelt finne dagens kurs med DinSides valutakalkulator. Kursene er også innbakt i importkalkulatoren slik at du skal slippe å benytte deg av to kalkulatorer for å beregne prisen på netthandelen.

5) Hva blir totalregningen?
Husk at selgeren mest sannsynlig skal ha betalt for å sende varen til deg. Ikke la deg lure av "free shipping"-merking på en del av varene. Skal varen sendes ut av landet, må du som regel betale for det. I vårt tilfelle skal nettbutikken ha 39 dollar for å sende oss varen med UPS, nesten like mye som skoene koster.

Spar penger på nettkjøp


I vår importkalkulator kan du også plotte inn frakten, slik at du finner ut nøyaktig hva sluttregningen blir når varen kommer til deg:

Spar penger på nettkjøp


Du betaler 784 kroner for skoene, inkludert moms og frakt.

Lurer du på hvordan eBay eller PayPal fungerer? Slik handler du på eBay


Kilder: eBay, Tollvesenet, DinSides valutakalkulator, DinSides importkalkulator