Spar penger på mat som snart går ut

Trygt å spise mat som nærmer seg utløpt dato.

HALV PRIS: Disse varene var satt ned til halv pris tre dager før utløpsdatoen, da DinSide stakk innom nærmeste matbutikk. Foto: BERIT B. NJARGA
HALV PRIS: Disse varene var satt ned til halv pris tre dager før utløpsdatoen, da DinSide stakk innom nærmeste matbutikk. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks av ti svensker vet ikke forskjellen på holdbarhetsmerkingen "best før"- og "siste forbruksdag", viser en undersøkelse utført av Konsumentforeningen i Stockholm.Gjelder dette også deg, skal vi oppklare hva som skiller merkingen fra hverandre om et øyeblikk.

Det du uansett bør være klar over, er at det kan være mye penger å spare på mat som nærmer seg utløpt holdbarhetsdato.

Halv pris på handlekurven

Mange dagligvarebutikker setter nemlig ned prisen på varer som om kort tid vil gå ut på dato.

En svipptur innom nærmeste dagligvarebutikk resulterte i funn av fem forskjellige matvarer til halv pris. Dette var på en fredag, og de nedsatte matvarene gikk ikke ut på dato før mandagen - altså ble de satt ned i pris hele tre dager før de nådde utløpsdatoen.

Dermed sparte vi nærmere 70 kroner på de fem varene.


Dessuten er det enkelte varer som det er lurt å kjøpe når de nærmer seg utløpt dato, blant annet skal kjøttet være mørere jo nærmere man er utløpsdatoen. Hvem sier vel nei takk til ekstra mør biff og indrefilet, til halv pris?

Les også: Lett å bli lurt av denne prisinfoen

Dette er forskjellen på merkingen

Det er Mattilsynet som har ansvaret for at matmerkingen i Norge går riktig for seg.

Mat som er merket "Siste forbruksdag" kan være helseskadelig etter utløpt dato, og det er lett bedervelige matvarer som får denne datostemplingen. Spiser du slike produkter etter denne datoen, kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk.

Dette gjelder for eksempel matvarer som kjøttdeig, fiskerivarer og kyllingfilet, og det er opp til produsenten å velge riktig holdbarhetsmerking.

- Denne typen varer bør absolutt spises innen holdbarhetsdatoen, påpeker Torild Østmo, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Matvarer merket med holdbarhetsmerkingen "Best før", skal først og fremst gi opplysning om hvor lenge varen holder seg uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper, som for eksempel smak eller vitamininnhold.

Knep for deg som handler på dato

Velger du å hamstre kjøtt til halv pris før "Siste forbruksdag", er det likevel en måte å forlenge levetiden på kjøttet, nemlig å legge det i fryseren.

- Ved frysing blir bakterieveksten sterkt hemmet, og den opprinnelige holdbarhetsmerkingen vil ikke lenger gjelde. Slik er det ikke farlig å spise kjøtt som er gått ut på dato, selv om frysing vil medføre noe dårligere kvalitet på produktet, påpeker Østmo.

Les også: Sjekk hvor lenge matvarene holder seg friske