Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Spar penger på bank-bytte

Det er mange måter å spare penger på. Men det er ikke mange måter som er like lettvinte som å flytte boliglånet til en annen bank.

I fjor måtte norske lånekunder finne seg i flere renteøkninger, og i dag samles Norges bank til nok et møte, der de skal diskutere om renta skal settes opp eller ned. Uavhengig av om renta settes opp, ned eller blir stående på stedet hvil i dag, er det store forskjeller i utlånsrenta de ulike bankene tilbyr.

Smått er godt

Nye tall fra bankene viser at den effektive utlånsrenta varierer fra 7,9 til oppunder ni prosentpoeng. Det vil si et sprik på rundt en prosent, eller rundt 7.000 kroner spart i året for de som velger den billigste banken.

I DinSides prislister er det som regel de små bankene i distrikene som er de billigste. For lånekundene er det derfor rasjonelt å bytte til en mindre bank.

Og det er lettere enn du tror, fordi:

  • De fleste småbanker krever ikke at du bor i distriktet.
  • Du kan vanligvis beholde lønnskonto og andre forretninger hos din nåværende bank, selv om du flytter boliglånet.
  • Flytter du likevel også lønnskontoen, får du minibankkort. Og selv de minste bankene har nå nettbank. Du er med andre ord ikke avhengig av å bo i nærheten av banken din.

Det heller ingen ting som tyder på at det lønner seg å være lojal mot banken. Derimot har DinSide tidligere skrevet at utroskap mot banken lønner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stabile forskjeller over tid?

DinSide har ikke foretatt noen undersøkelse som viser om prisforskjellene er stabile over tid. Men går man bakover på våre prislister, er de store bankene nesten aldri i nærheten av å være billigst. Småbankene går igjen som de beste i klassen.

Det er antakelig strukturelle årsaker til dette:

  • Småbankene må ofte ikke ut i pengemarkedet for å låne. Kundenes innskudd - ofte til lave renter - funder dem fullt ut.
  • Sparebanker har kanskje ikke samme lønnsomhetskrav som børsnoterte forretningsbanker.
Dette er årsaker til at det også over tid kan være gunstigere å benytte en liten enn en stor bank.

Etableringsgebyr inkludert

Det mest naturlige stedet å søke etter en ny långiver, er i DinSides boliglånskalkulator. Kalkulatoren beregner fordelene ved å bytte på ett års sikt. Etableringsgebyret for det nye lånet er trukket fra når kalkulatoren beregner forskjellen i betaling. Det vil si at den skisserte besparelsen er netto, om renteforskjellene opprettholdes ihvertfall ett år.

Husk også at mens du betaler skatt av penger du tjener, er besparelser skattefrie.

Banken tar jobben

Å flytte boliglånet er ikke akkurat noen papirmølle, det skulle være gjort på en dag.

Om du ønsker å bytte, er det en lånesøknad vedlagt kalkulatoren. Denne kan du skrive ut og deretter fylle ut på papir, eller du kan fylle den ut på skjermen for så å skrive ut etterpå. Søknaden fakser du til den nye banken. Den nye banken gjør alt arbeid for deg, som å varsle din nåværende bank om at du flytter. Du behøver ikke gå dit og fortelle dem opp i ansiktet at de gjør en dårlig jobb.

For å lage en fullstendig lånesøknad, trenger du gårds- og bruksnummer for den nye eiendommen. Du må også legge ved en ikke alt for gammel takst.