Spar penger i ferien

Tannlege, briller, spa, plastisk operasjon, frisør og manikyr. Alt lønner seg å gjøre i ferien - få oversikt her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyttige og forskjønnende behandlinger gjør du billigere - og like bra - i utlandet. Hør bare:

Tannlege

1.500-3.000 kroner koster en rotfylling av enkleste sort i Norge; timeprisen for en tannlege i arbeid ligger på 1.200 - 1.800 kroner. Fikser du den syke tannen i ferien, vil du se at det kan koste halvparten - avhengig av hvilket land du velger deg.

Kvaliteten er ikke dårligere, men igjen avhengig av hvilket land du er i, vil klageadgangen variere. Dog er det gode reklamasjonsordninger i EØS-sonen. Forbrukerregelverket for Europa finner du på Forbrukereuropa.no

>>> PRISTEST: Null hull til halv pris

Skjønnhetsoperasjoner

Fine tenner i sommerferien?

Foto: Torli Roberts
Fine tenner i sommerferien?

Foto: Torli Roberts Vis mer


Ifølge kanadiske CBC News er ikke medisinsk turisme noe nytt: Alt i antikken reiste pilegrimer fra hele Middelhavet til Epidaurus i Hellas for å bli helbredet av guden Asklepios. På 1800-tallet reiste velbemidlede europeere til spa ved Nilen, og i dag hevder nyhetsnettstedet at den medisinske turismen er milliardindustri.

En rekke land går aktivt ut og markedsfører denne typen turisme: Cuba og Costa Rica har blitt attraktivt for velbeslåtte mellomamerikanere, Israel markedsfører særlig invitro-fertilisering, India, Thailand og Ungarn selger ut turer hvor besøk hos tannlege er en av utfluktene, mens i Sør-Afrika tilbys det nesejobber i kombinasjon med safariutflukter. Også Malaysia og Jordan ønsker å lokke til seg turister med ulike medisinske behov. CBC News skriver at landene ser særlig optimistisk på denne industrien: Det forventes en årlig vekst på 30 prosent.

Men den medisinske turismen er også gjenstand for kritikk fra en rekke hold: Private sykehus i land i den tredje verden trekker ressursene fra den lokale befolkningen, mange land har lite utbygget forbrukervern, og store avstander medfører dårlig oppfølging.

>>> Dette kan du gjøre

Briller

Dårlig syn koster. Hos Synsam er prisen på en synsundersøkelse 350 kroner. Der kan du også få en komplett brille med plastglass som ikke er refleksbehandlet. Har du ikke et syn som matcher dette tilbudet, må du betale fra 695 kroner per glass. Innfatningen kommer i tillegg. Dermed kommer du fort opp i et par tusen kroner - minst.

Gjør du brillehandelen hos optikerkjeden Cottet i Spania kan du få hele pakken for 99 euro, cirka 800 kroner Skal du til New York eller til Florida bør du gjøre brillehandelen hos for eksempel America's Best Contact & Eyeglasses, hvor du får synstest og to sett tilpassede briller (enkle plastglass) for 69,95 dollar, vel 420 kroner. Vil du ha merkevare som DKNY og Calvin Klein, vil disse innfatningene koste fra rundt 60 dollar, cirka 360 kroner. Dermed sparer du mange raskt tusenlapper på å handle briller her.

Manikyr & pedikyr

Mens en overhaling av føtter og hender her i Norge koster flere hundre kroner, så er dette en vanlig og rimelig behandling mange steder i verden. Hos Make my day i Oslo koster en manikyr uten lakk 350 kroner. Skal du ha lakk med, må du ut med ytterligere en hundrelapp. Pedikyr med neglelakk koster 590 kroner.

Er du i Karibia, Latin-Amerika eller USA, får du denne behandlingen for en et par dollar. I Spania kan du få pedikyr til 10 euro, tilsvarende 80 kroner. Selv det minste lille hull i veggen utfører godt håndverk for både hender og føtter.

>>> Vakker uten spa

Frisør

Hos Nikita-salongene i Norge koster en en dameklipp 490 kroner og en mannsklipp 390 kroner. Vil du ha litt lyse striper i sommerhåret koster det fra 420 til 920 kroner. Klipper du deg mens du ferierer i for eksempel Spania, vil en dameklipp koste mellom 15-20 euro, altså 120-160 kroner, og striping koste fra og med det samme, avhengig av metode. En herreklipp koster fra cirka 10 euro. De samme prisene gjelder også i Italia.

Spa

Et spaopphold i Norge blir fort dyrt. Hos Hankø Hotel og Spa koster en såkalt leireinnpakning av 50 minutters varighet 750 kroner, uten opphold. Et todagers midtukeopphold med en overnatting, en frokost, middag, lunsj og tilgang til aktiviteter og fasiliteter koster 1.495 kroner, i tillegg må du betale for behandlingene.

Velger du deg i stedet for eksempel Tunisia og Thalassa Palace Nahrawess får du behandlinger fra 200 kroner og du betaler opptil 500 kroner for totimers massasje. Overnattingen i det femstjerners anlegget koster 580 kroner per natt. Det tyrkiske anlegget, SPA Hotel Thermamaris, ligger på turkiskysten rett på utsiden av den lille byen Dalaman. I Dalaman finner du en av hovedflyplassene for tyrkiske charterreiser. Stedet er kjent for sin helsebringende leire og rike historie og fauna. Prisene for overnatting på hotellet begynner på 215 kroner. Prisene på spa varierer fra 100 til 200 kroner per behandling.

>>>> Her får du mye spa for pengene

Er du i et arabisk land går du i hammamen som koster fra et par tiere for sauna, massasje og såpeskrubb.

>>> Fatimas sauna

AKTUELT