Spar penger - kjøp spotstrøm

Vil du ha lavere pris på strøm når vannmagasinene er fulle? I vår nye prisliste finner du den beste spotstrømleverandøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere var det forbeholdt bedrifter å kjøpe strøm på spotmarkedet. Nå er det etter hvert blitt vanlig at strømleverandører tilbyr også privatkunder å kjøpe strøm til spotpris. "Markedskraft" er et navn som ofte blir brukt på dette nye barnet – og her er det penger å spare.

I vår nylig lanserte prisliste, ser du hvor mye leverandørene tar for å formidle strøm til spotpris.
Ta meg til prislisten.

Spotpris er billigst

Kilde:NVE
Kilde:NVE Vis mer

Nedenfor ser du forskjellen mellom kraftpris til husholdninger med vanlige avtaler (variabel pris), og priser på spotmarkedet i tiden siden januar 1998.

Erfaringene har vist at strøm kjøpt på denne måten blir billigere enn med de mer vanlige avtalene med variabel og fast pris. Figuren nedenfor viser hvordan forholdet mellom spotpris og variable priser har vært blant husholdningene de siste tre årene.

Påslaget

Selv om forskjellen i pris blir stor, blir den ikke like stor som figuren skulle få deg til å tro. Hvis du har spotprisavtale betaler du nemlig et påslag til spotprisen, som strømselskapene krever for å formidle strømmen. Selv med et påslag på 1 – 2 øre, er ofte spotpris et gunstig alternativ til en vanlig strømavtale med variabel pris. Vis meg påslagene.

Spotpris – er den flekkete?

Språklig har vi hentet inn ordet "spotpris" fra engelsk. Det brukes om handel "on the spot" - dvs. på "markedsplassen" der og da. Spotmarkedet for olje, f.eks., er et marked fullstendig fritt for langsiktighet hos både kjøper og selger. Prisen er dermed helt og fullt et resultat av hvor mye olje som tilbys i markedet, og hvor mye som etterspørres - akkurat i det øyeblikket handelen gjøres.

Spotprisen på strøm dannes på samme måte på den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot A/S
Det er vanlig at strømleverandører tilbyr både variabel pris og spotpris/markedskraft videre til sluttbruker.
Den enkleste måten å uttrykke forskjellene mellom disse på er ved å si at
1) Spotpris forandrer seg fra time til time
2) Variabel pris er fast i lengre perioder av gangen - (uker/måneder)

En stor del av engros-omsetningen av strøm gjøres på strømbørsen til spotpris. I følge Nordpool, utgjør denne andelen omlag 29% av alt forbruket i norden.

En annen stor del av omsetningen gjøres med avtaler som inngås mellom kjøper og selger en god stund før overføringen av strøm faktisk skjer. Når slike avtaler gjøres, er det engrosmarkedets forventning til spotpris i framtiden som avgjør prisen. Grossistene kan sikre seg mot prisrisiko gjennom handel av såkalte "derivater" med en tidshorisont på opptil 4 år.