Spar på matpakken

Å ta med niste hjemmefra er mer lønnsomt enn du tror. Av: Benedicte Jensen

Velger du bort hjemmemekk til fordel for ferdiglaget matpakke, kan det utgjøre noen tusenlapper på årsbudsjettet ditt. Foto: colourbox.com
Velger du bort hjemmemekk til fordel for ferdiglaget matpakke, kan det utgjøre noen tusenlapper på årsbudsjettet ditt. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide skrev tidligere i vår om hvordan man kan spare tusener i året på å droppe kaffen på vei til jobb og heller lage den hjemme. Jada, det er jo noe vi egentlig vet. Men når man konkretiserer det faktiske beløpet, blir kanskje motivasjonen til litt hjemmeinnsats styrket. For de små tierne i forskjell hver dag, utgjør ved årsslutt ganske solide beløp.

Sløser du?>>> Her kan du regne det ut og la alle vennene dine se resultatet

228 kjøpebaguetter

Derfor har vi laget enda et regnestykke, og du vil ikke bli mindre overrasket over hvor dyrt det er å kjøpe matpakken ferdig fremfor å lage den selv.

Ett arbeidsår består av 47 uker, altså 228 dager. Dersom man bruker 49 kroner på en baguette hver morgen, tilsvarer dette 11.172 kroner på ett år.

Hjemmelaget

Om vi så regner ut hva det koster å lage nistepakke med fire skiver brød, blir summen en helt annen.

Dersom man skjærer ett brød opp i maskin i butikken, tilsvarer dette 23 skiver. En arbeidsuke er fem dager lang, altså 4x5=20, og ennå har man tre skiver igjen. Vi har brukt prisen på et Bakers Kneipp fra Rimi, som i skrivende stund koster 13,60 kroner.

Man må selvsagt også ha smør og pålegg på, og her har vi regnet at en kg Norvegia (83,90 kroner) holder i omtrent to uker (41,95 kroner per uke), en pakke Gilde kokt skinke (32,90 kroner) har syv skiver per pakke og er nok til en uke, en stor boks Stabburet Leverpostei (15,90 kroner) holder om lag en uke, og Soft Light smør 400 gram (13 kroner) holder i omtrent to uker (6,50 kroner per uke)

Hjemmematpakker for en uke koster da 110,85, totalt 5.209,95 per år.

Dette vil si at vi i dette eksempelet sparer så mye som 5962,05 kroner i løpet av ett år, om vi tar oss tid til å lage niste før vi drar av sted til jobb.

Matlei? Dette bør med i matpakken

Hvor kommer prisene fra?

Vi har tatt utgangspunkt i prisen på en Made To Go Frøbaguette med ost og skinke fra Statoil, og dagligvareprisene er hentet fra Rimi. Prisene kan variere fra butikk til butikk. Differansen mellom kjøpt ferdig og mekket selv, kan selvsagt varieres både i overkant og underkant ettersom man velger til eller bort pålegg, baker brød selv eller velger andre brødtyper. Det finnes også flere typer ferdigpakkede matpakker i flere prisklasser.

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.