Spar og tjen på julekalenderne

Vi viser deg hvordan du unngår å ruinere deg på å lage julekalender til små og store barn, samt hvor du finner julekalenderne du faktisk kan tjene på!

24 små summer blir fort til én stor formue

Idé: Litt julepynt hver dag, og på julaften, et eget lite tre som kan pyntes. Her er Isig pynt fra Ikea, fra kr. 19. Foto: IKEA Foto: IKEA
Idé: Litt julepynt hver dag, og på julaften, et eget lite tre som kan pyntes. Her er Isig pynt fra Ikea, fra kr. 19. Foto: IKEA Foto: IKEA Vis mer

Spar og tjen på julekalenderne

  1. Årets mest innbringende julekalendere


En liten pakke hver dag er ikke så dyrt, tenker du kanskje. Men 24 små pakker, en sjokolade, et blad til 30 kroner, en liten Lego-figur til 40... Du har kanskje til og med til flere barn? Det sier seg selv: Dette kan bli dyrt!

Heldigvis er det måter en kan gjøre det litt rimeligere på - enten en velger alternative kalendere, eller den tradisjonelle pakke-kalenderen. Her er våre beste tips til hvordan du får stemningen uten å ruinere deg.

Ferdigkalender: Sjokolade, plastfigurer eller tegninger. I butikkene får en kjøpt ferdige kalendere fra 6 til cirka 200 kroner, avhengig av hvor fancy den er. Null stress, og omtrent den aller billigste løsningen.

Adventsbøker: Hovedpoenget med adventskalenderen er å telle ned til jul. Hva med å gi tid, i stedet for kalenderpresanger? Det finnes ulike kalenderbøker, hva med å dra frem barndommens fru Pigalopp igjen? Vår favoritt er Jostein Gaarders "Julemysteriet" - som alltid gleder både store og små.

Gi en serie av glass, servise - eller kanskje julepynt? Her er Ikea-juledekorasjoner fra kroner 19,- Foto: Ikea
Gi en serie av glass, servise - eller kanskje julepynt? Her er Ikea-juledekorasjoner fra kroner 19,- Foto: Ikea Vis mer


Samlekalender: Skal du lage 24 individuelle små pakker blir det lett dyrt. Velg et tema eller en serie. Du kan for eksempel pakke inn puslespillbiter; legoklosser (som til slutt blir en større ting); eller dele opp en pose twist.

Lager du julekalender til en voksen person, kan det for eksempel være en idé å gi glass i en serie. Studenten blir sikkert hoppende glad for 6 vannglass, 6 ølglass, 6 hvitvin og 6 rødvin. Eller hva med å samle opp litt julepynt?

Kakekalender: Lag 24 pepperkakehjerter, og heng dem opp med tråd. Helt streit pepperkakedeig får du på Rimi/Ica fra 27 kroner.

Adventslys: Flere steder får en kjøpt lys med tall på, som man skal brenne hver dag. Morgenstunden (eller middagen?) blir litt hyggeligere, og ett lys på en hel familie er ikke store kostnaden. Eventuelt kan en ta ja takk, begge deler-varianten, og tenne lys i tillegg til en adventskalender.

Søtt og enkelt fra Åhlens til 75 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg
Søtt og enkelt fra Åhlens til 75 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Advenstkalenderlys: Åhlens har tatt det hakket lenger, og har ett nummerert telys for hver dag, i sin telyskalender. Pris: 75 kroner.

Nødvendigheter: Barn vokser fort, og trenger nye klær og nytt utstyr hele tiden. Hvorfor ikke bruke adventskalenderen til å spe på med dette? Sokker, skjerf, sko, votter, blyanter, tegnepapir, et cetera. Lørdagen slår du til med lørdagsgodt. (Eller litt vin både lørdag og søndag, dersom du lager til kjæreste/samboer/ektefelle.) Denne kalenderen har potensiale til å gå i null.


Plæstikk: Det er foreldrene som er mest opptatt av at leker skal være politisk korrekte, ergonomiske og riktige - gjerne i naturfarger som kanskje til og med matcher interiøret på barnerommet? Barn liker billig plæstikk i jallafarger. Utnytt det til din fordel. Gå inn i billigbutikkene og bil overrasket. Nille, Europris, Lidl og Max står kanskje ikke øverst på listen vanligvis, men hvor ellers får du 10 fine tusj til 10 kroner? (Og igjen: Del gjerne opp!) Her har du gode muligheter til å lage pakkekalender til under 100-lappen.

Søte kalendernisser fra Au Maison er nesten presang nok i seg selv. Gavene putter du i de små lommene. Foto: Elisabeth Dalseg
Søte kalendernisser fra Au Maison er nesten presang nok i seg selv. Gavene putter du i de små lommene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Julenostalgi: Husker du skomaker Anderssens kalender? Få ting lukter så mye jul som mandariner med nellikspiker i. Lag gjerne flere, men la én være kalender, med 24 nellikspiker, som du kan ta ut - én hver dag.

Julekalenderne du kan tjene på:

Det er morsommere å tjene enn å spare. En rekke nettsteder kjører ulike julekalendere. Noen til ettertanke, noen med spill, noen med tilbud - og noen med premier.

Vi har trålet nett og funnet frem noen av våre favoritter i år. Vinn 5.000 kroner hver dag, et nytt kjøkken, kaffeavtaler, sjokolade, sportsutstyr eller reiser til både fjern (New York) og nær (København).

Julekalenderne du kan tjene på

Flere nettkalendere vil nok bli tilgjengelig ettersom desember nærmer seg. Vet du om noen som ikke står på listen? Tips gjerne andre lesere i debatten.