Spar med vett

Enda en gang minner avisoverskriftene oss om at sparing i aksjer er og blir en risikoinvestering – og folkens – det er tid for snusfornuft.

Publisert
Sist oppdatert

”Du sender ikke den nye dama di på nachspiel med Chippendales” er et greit ordtak om risiko, unnfanget denne uken i DinSides redaksjonslokaler. Temaet oppe til debatt var pensjonssparing i aksjer.

Utgangspunktet for debatten var selvfølgelig denne ukas oppslag om aksjemarkedet, spesielt det amerikanske.

- Dette er en tillitskrise. Vanlige mennesker i USA føler seg lurt av overbetalte ledere som tjener enorme summer. De ser sine pensjoner forsvinne, og det er derfor mye bitterhet i markedet nå, sa Mark Wingate i Nordea Equities til Aftenposten torsdag.

Jeg kan godt forstå amerikanske pensjonisters bitterhet – jeg ville også vært ganske sur hvis jeg så for meg en minstepensjonisttilværelse resten av livet på grunn av, i beste fall, venstrehåndsarbeid fra overbetalte revisorer i Arthur Andersen.

Gode råd helt gratis

Det er bare det – at hvis jeg hadde plassert hele min pensjonsformue i aksjemarkedet, hadde jeg faktisk hatt meg selv å takke.

Her i Norge har det aldri manglet understrekninger fra seriøst hold om at aksjeinvesteringer innebærer risiko, og vi må nå børste støvet av følgende regler for investering i aksjemarkedet:

  • Du må aldri satse penger i aksjemarkedet som du ikke har råd til å tape.
  • Du må aldri gå inn i aksjemarkedet med mindre enn 5 års tidsperspektiv.
Så utrolig enkelt, og likevel så vanskelig å huske når fondsmegleren i banken anbefaler deg å trappe ned på nedbetalingen av boliglånet og kjøpe fonds i stedet, eller når den samme megleren anbefaler deg å sette hele pensjonssparingen i aksjer.

Gøy med gambling?

Også vi har skrevet artikler om slike alternativer her på DinSide, blant annet fordi det etter hvert også her i Norge har blitt vanlig med pensjonssparing i fonds. Blant annet har systemet med Individuelle pensjonsavtaler etter skatteloven (IPA) avstedkommet en stor interesse blant folk for slike produkter, og finansinstitusjonene har følgelig laget produkter tilpasset etterspørselen.

Men det at vi omtaler og vurderer tilbudene i markedet, betyr ikke at vi anbefaler at leserne tar risiko de ikke har råd til. La oss bare få sagt det enda en gang i klartekst:

Hva du enn gjør av dumheter ellers i livet, må du aldri, ALDRI glemme at det er to ting du ikke gambler med: hjemmet ditt og pensjonsinntektene dine.

Vi mener ikke med dette at ingen bør benytte seg av aksjesparing som kan gi en ekstrainntekt i pensjonsalderen. Vi mener bare at du må sørge for at den inntekten som er helt nødvendig for at du skal ha det bra på dine gamle dager ikke skal være avhengig av det lunefulle aksjemarkedet.

På samme måte som at du ikke må risikere å sitte husløs og/eller blakk fordi du har belånt huset for å kjøpe deg inn i en lur ide i gråmarkedet.

Snusfornuften seirer

En amerikansk kvinne vi hørte om, mente at de bitre amerikanske småsparerne først og fremst har falt for eget grep, og nå føler konsekvensene av sin egen grådighet.

Det er mulig dette er en for streng dom over den jevne amerikaner, men uansett: Kvinnen har selv hatt sin pensjonssparing i aksjer, men har underveis hvert år sørget for å plassere aksjegevinstene i banken.

Antakelig var dette en dame med beina solid plantet på jorda. La oss lære av henne.

Les også:
Slik yngler pengene
Slik slipper du formuesskatt
Rik som gammel
IPA-best for 78-ere
Ferie resten av livet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer