Spar 5000 kroner på sydenturen!

Reiser du fra Sverige i stedet for fra Norge kan du spare mange tusen kroner på den eksakt samme ferieturen.

Charteroperatørene i Norge og Sverige har stort sett samme eiere. Star Tour i Norge heter Fritidsresor i Sverige. Ving heter det samme i begge land. Dette gjelder også for årets nykommer på det norske markedet: Apollo.

Du som har vært på pakketur har sikkert merket at reiselederne på stedet du kommer til både er norske, danske og svenske. Det samme gjelder dine medturister. Turister fra de tre landene reiser altså med de samme reiseselskapene til de samme reisemålene og de samme hotellene. Men prisene er ikke like.

Tusenvis å spare

Det er lett å spare flere tusen kroner på å reise fra for eksempel Gøteborg fremfor Gardermoen. Vi har undersøkt ledige reiser hos Ving i den norske fellesferien. Reisene går fra henholdsvis Gøteborgs flyplass Landvetter og Gardermoen. På et lite utvalg av europeiske reisemål finner vi at en voksen kan spare beløp fra like under tusenlappen til mer enn 2.000 kroner på en reise med opphold i en uke! Den største differansen fant vi på en reise til Bandama Golf Hotel i Las Palmas by på Gran Canaria. En familie med to voksne og to barn kan til dette hotellet spare mer enn 5.600 kroner om de tar reisen via Gøteborg fremfor Gardermoen.

Du kan spare mange tusenlapper på å dra over kjølen etter feriereisen... Vis mer

Vår prisundersøkelse viser altså reiser som går på omlag samme dato og til akkurat de samme hoteller og romtyper. Du kan se resultatene av prisundersøkelsen 3347 TARGET="_top">her.

Mest å spare i høysesong

Forbrukerrapporten har undersøkt katalogprisene i Sverige og Norge hos både Ving, Apollo og Star Tour/Fritidsresor. Undersøkelsen viser samme tendens: Du kan altså spare mange tusenlapper på nøyaktig den samme turpakken ved å velge Sverige framfor Norge som avreisested. I tillegg har du flere reisemål å velge blant fra Sverige. Prisforskjellene er størst i høysesongen. I vår- og høstsesongen er det i følge Forbrukerrapporten så mange gode lokketilbud i Norge at det i praksis blir minst like billig å reise herfra.

Reiseselskapene forklarer forskjellene med at nordmenn har større betalingsvilje enn svenskene, og at svenskene har et annet reisemønster. Der er det ikke så mange som er avhengig av å reise i løpet av en travel julimåned som det vi ser her hjemme. Derfor blir det ikke like stort press på prisene i Sverige i den norske fellesferien.