Spar 43.000 på byggelånet

Går du i byggetanker, bør du ikke hoppe på det første og beste byggelånet du kommer over. Du kan spare et femsifret antall kroner på å velge riktig bank.

Har du byggeplaner? Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen. Vis mer

Spar 43.000 på byggelånet

  1. Her er rentene


Bygge og bo

De fleste som skal bygge bolig, har behov for byggelån. Det vil si at en låner penger til en pott som en kan trekke penger fra, så lenge byggeprosessen er i gang.

DinSide Økonomi har bedt de ti største norske bankene (målt etter forvaltningskapital) om et tilbud på byggelån.

Kort fortalt må du belage deg på å betale rundt 3-5 prosentpoeng mer for et byggelån enn for et vanlig boliglån. Dette skyldes at bankene ser på et byggelån som en større risiko enn et vanlig boliglån.

Byggelånsrentene: En fullstendig oversikt.

Nye boller

Sist vi sjekket byggelånsrentene i markedet (september 2004), lå de effektive rentene på mellom seks og ti prosent. Siden den gangen har strukturen i byggelånsbransjen endret seg noe.

Enkelte banker har satt rentene litt opp, noe som ikke er overraskende i og med at Norges Banks styringsrente har gått opp med 1,5 prosentpoeng i denne perioden. Men enkelte har faktisk også satt renten ned, for eksempel har DnB NORs effektive rente på byggelån falt fra 9,82 til 8,56 prosent. Alle byggelånsrentene ser du her.

Imidlertid er den største endringen at flere og flere ikke vil oppgi en offisiell rente når vi ber om konkret tilbud. Noen oppgir at de ikke tilbyr byggelån i det hele tatt. Men flere sier altså også at de tilbyr lån, men at renten vil bli fastsatt helt individuelt.

Slik vi ser det, vil denne trenden med hemmelige, individuelle renter både ha positive og negative konsekvenser for den som skal søke om lån. På den ene siden er det negativt at bankene ikke vil gå ut med pris, da det gjør markedet mer uoversiktelig for den enkelte forbrukeren. På den andre siden vil en individuell pris forhåpentlig også gjøre det mulig å forhandle om renten - noe som altså kan gi en bedre rente. Uansett er det viktig å være oppmerksom på dette fenomenet, og altså ikke akseptere den første og beste rente man blir tilbudt...

Spar 43.000 kroner

Det er ganske mye rot når du bygger - så da kan det være greit å ha orden i finansene... Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen. Vis mer


Ser vi på de helt konkrete prisene vi fikk på byggelån, ligger de på mellom 6,36-9,22 prosent. Med andre ord går det an å spare (eller tape) hele tre prosentpoeng, noe som også tilsvarer 43.000 kroner etter skatt om man har et lån på to millioner kroner i ett år.

Husk også at rentene først løper når du begynner å bruke av de lånte pengene. Dermed bør du selvsagt alltid bruke egenkapitalen først, og heller vente så lenge som mulig med å bruke av lånet. Noe som også kan være smart å tenke på i forhold til effektive eller mindre effektive håndverkere. For er de sløve og langsomme, vil byggeprosessen bli lengre, og dine rentekostnader høyere.

Med andre ord, rådet er klart: Skal du sette i gang en byggeprosess, bør du spørre en rekke banker om hvilket tilbud du kan få i forhold til finansiering. Her er det mange ulike renter - og som sagt individuell prissetting - noe som også gir deg en mulighet til å forhandle om renten.

Trykk her for å se en fullstendig oversikt over byggelånsrentene.