<strong><b>BELØNNING:</strong></b> Med relativt små grep kan du spare ganske store penger. Våre eksempler summerer seg til 35.000 kroner i året. Foto: DINSIDE
BELØNNING: Med relativt små grep kan du spare ganske store penger. Våre eksempler summerer seg til 35.000 kroner i året. Foto: DINSIDE Vis mer

Spar 35.000 kroner i bo- og levekostnader

Er du villig til å senke trykket i dusjen? Da er du på god vei til å spare titusener.

Publisert
Sist oppdatert

Endringene du gjør innenfor husets fire vegger kan få ganske store effekter på din personlige økonomi. Med enkle grep som bytte av leverandør og smartere innkjøp kan du spare 35.000 kroner i løpet av et helt år.

Noen av grepene krever bare et par timer til å undersøke bedre vilkår, mens andre grep krever at du endrer litt på vanene dine.

Shoppingfri: Sjekk hvordan DinSide-journalistene sparte 50.000 kroner

Bytt strømleverandør

NVE har tidligere påpekt at norske husholdninger kunne spart totalt 570 millioner kroner på å bytte til en bedre strømavtale. Et voldsomt tall, med tanke på hvor enkelt det er å bytte strømleverandør.

Hvor mye hver enkelt av oss vil spare er naturligvis avhengig av hvilken strømavtale vi har i dag, men i snitt kan norske husholdninger spare 252 kroner i året. Her kan det imidlertid være langt mer å hente for deg som ikke har vært så flink til å bytte leverandør eller avtaletype.

Da DinSide undersøkte egen avtale i høst kom vi frem til en besparelse på 900 kroner.

Lønner seg å bruke ullsokker og pledd

For hver grad du senker innetemperaturen, kan du redusere strøm til oppvarming med fem prosent. Sintef anslår at om lag 65 prosent av strømforbruket går til oppvarming.

<strong><b>SPAR:</strong></b> Med sparedusj kan du halvere kostnadene til varmtvann. Anslått til  1.297,5 kroner hvis du har et årlig strømforbruk på 20.000 kWh. Foto: COLOURBOX
SPAR: Med sparedusj kan du halvere kostnadene til varmtvann. Anslått til 1.297,5 kroner hvis du har et årlig strømforbruk på 20.000 kWh. Foto: COLOURBOX Vis mer


Med et strømforbruk på 20.000 kWh i året, kan du spare 562 kroner per grad du senker temperaturen. I regnestykket har vi tatt utgangspunkt i en totalpris per kWh på 86,5 øre.

Videre anslår Sintef at 15 prosent av strømforbruket vårt går til varmtvann. Med de samme forutsetninger på strømforbruk og kWh-pris, kan man spare 1.297,5 kroner på å bytte til sparedusj. Enøk anslår at man reduserer varmtvannsbruken med 50 prosent ved å bytte fra vanlig dusj til sparedusj.

Spis opp maten

Nordmenn kaster om lag 300 tonn spiselig mat hvert år. Ikke bare er det ugunstig for miljøet at vi produserer mat som går rett i søpla. Det er også uøkonomisk, og de aller fleste husholdninger har noe å hente her.

Undersøkelser fra Østfoldforskning og ForMat-prosjektet viser at det er småbarnsfamilier som kaster aller mest. DinSide har tidligere kommet med en rekke tips som skal få matbudsjettet til å vare lenger.

En familie på fire kan spare 10.000 kroner i året ved å handle smartere og spise opp maten de har kjøpt og tilberedt. Ta eksempelvis med deg gryterestene på jobben i morgen.

Spar 5.500 på forsikringene

Bytte av forsikringsselskap er blant leverandørbyttene som gir god uttelling med liten innsats. En gang i året bør du derfor studere forsikringsavtalene du har, og sammenligne priser hos forskjellige selskaper.

Via Finansportalen.no får DinSide sin Totalforsikringskalkulator, der du kan sjekke hva som er det billigste alternativet for deg. Vi har plottet inn hvor mye det koster for en forsikringspakke på bil, villa, innbo og helårs reiseforsikring.

Med vårt utgangspunkt får vi opp en prisforskjell på 5.500 kroner mellom det billigste og det dyreste alternativet.

<strong><b>PENGEDRYSS:</strong> </b>Bare på bank- og forsikringsavtaler kan du spare over 18.000 kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENGEDRYSS: Bare på bank- og forsikringsavtaler kan du spare over 18.000 kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Bytt bank

Vi har sett på hvor mye man kan spare på et lån på to millioner kroner, innenfor 60 prosent sikkerhet. Ifølge Finansportalens oversikt, skiller det 1.092 kroner i månedlig betaling på det billigste og dyreste lånet.

Har du blant de dyreste bankene, kan du med to millioner i lån spare 13.104 i året ved å bytte til den billigste banken.

Men det er ikke bare bankbytte som kan gjøre lånet billigere for deg. Kutter du ned løpetiden, kan du faktisk spare flere hundre tusen i rentekostnader. Du kan avtale raskere nedbetalingstid med banken din, eller bare betale inn ekstra avdrag når det passer deg.

Spar på TV-utgiftene

Det nærmer seg betalingsfristen for en av årets mest forhatte regninger, nemlig NRK-lisensen. I 2014 er lisensen på totalt 2.729,16 kroner fordelt på to forfall, ett i januar og ett i juli.

Ser du mest filmer og serier, kan du muligens spare deg for hele NRK-lisensen. Ifølge Forbrukerombudet skal du kunne si opp kringkastingsavgiften, men beholde fjernsynsapparatet som monitor for å kunne se på for eksempel DVD-er.

På NRKs nett-TV finner du dessuten alle programmer, mens tjenester som Netflix og HBO Nordic gir deg tilgang på både filmer og serier til en rimelig penge per måned.

Syns du det høres drastisk ut å kutte ut hele tilbudet, vil det uansett kunne lønne seg å se nærmere på hvilken kanalpakke du har, og om du faktisk ser på kanalene du har tilgang til.

Ved å bytte til en mindre kanalpakke kan du fort spare 200-300 kroner per måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer