- Spar 3.100 kroner med efaktura

Betalingsformidleren Nets mener nordmenn kan spare til sammen 6,8 milliarder kroner ved å kutte ut de gamle papir-regningene.

De gammeldagse papir-regningene koster samfunnet flere milliarder kroner. Heldigvis tilbyr flere og flere bedrifter et elektronisk faktura-alternativ. Foto: Kim Jansson
De gammeldagse papir-regningene koster samfunnet flere milliarder kroner. Heldigvis tilbyr flere og flere bedrifter et elektronisk faktura-alternativ. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det er blitt mer vanlig å motta regninger elektronisk i nettbanken, er det fortsatt mange som sverger til gamlemåten med papirfaktura i postkassen.

Hvert år sendes det ut drøyt 275 millioner fakturaer til norske privatpersoner, men bare 13 prosent av disse ble sendt som elektronisk faktura gjennom systemet efaktura. Dette kommer frem av Norges Banks årsrapport om betalingssystemer.

At papirfakturaer fortsatt er svært vanlig, er ikke bare en påkjenning for miljøet, men det er også en økonomisk ugunstig ordning, både for deg og for samfunnet.

- Dersom kundene går over til elektroniske fakturaer, kan samfunnet spare store summer, sier Knut Sandal, direktør i avdelingen for betalingssystemer i Norges Bank.

LES OGSÅ: Norges Bank mener bankene bør øke prisene

Derfor blir det billigere

Betalingsformidleren Nets (tidligere BBS), som har ansvaret for efaktura i Norge, har regnet ut hvor mye hver enkelt husholdning kan spare på å gå over til elektronisk faktura.

Ifølge selskapet mottar en vanlig norsk husstand rundt 155 fakturaer i året. Ved å droppe papirfakturaene, og gå over til den elektroniske varianten, kan hver av disse husstandene spare rundt 3.100 kroner i året, ifølge utregninger gjort av Nets.

En bedrift tar ofte 20 kroner eller mer for å sende ut en papirfaktura, mens de sender deg efakturaen uten gebyrer. Utsendelse av papirfakturaer koster bedriftene store summer, og derfor ser mange bedrifter seg nødt til å ta godt betalt for det.

- Noen foretrekker å få fakturaene på papir. De synes kanskje at samfunnet blir litt vel elektronisk, men da må de også tåle å betale et ekstra gebyr, sier Sandal i Norges Bank.

Enklere

Elektronisk faktura er på mange måter en mye enklere måte å holde orden på regningene sine. Alle fakturaene lagres i nettbanken din, slik at du til enhver tid har oversikt over betalte og ubetalte regninger. Du kan også bli varslet på e-post når du mottar en ny faktura.

Efakturaen er dessuten ferdigutfylt med det til tider lange kid-nummeret, samt informasjon om forfallsdato, kontonummer og beløp.

Nå finnes det riktignok løsninger som gjør det betydelig lettere å overføre denne informasjonen fra papirfakturaen til nettbanken. For eksempel kommer det en ny applikasjon til iPhone som lar deg skanne inn hele fakturaen din på få sekunder. Appen sender informasjonen til nettbanken din, og fyller ut alle de riktige og viktige feltene, slik at du slipper å plundre med å taste inn riktige tall.

Les mer om fakturaskanneren her: Appen for deg som hater å betale regninger

Ikke bare ditt valg

Riktignok er det ikke bare opp til deg om du fult og helt vil gå over til elektronisk fakturering. Bedriftene står fritt til å velge om de vil tilby en slik løsning, og det er langt fra alle som er med på lasset.

Ifølge Norges Bank er det nå om lag 770 foretak som tilbyr å sende elektroniske fakturaer til privatkunder. Hvilke bedrifter som tilbyr en slik løsning, finner du på efaktura-sidene til til Nets.