Spar 3.000 kroner med rett bank i utlandet!

Om det er med ryggsekk blant kenguruer, med slips på Manhattan eller med høy partyfaktor på den spanske solkysten, bør du ikke forlate landet uten å ha lest denne artikkelen.


Skulle et framtidig utlandsopphold minne noe om ett av våre eksempler, kan du i beste fall spare rundt 3.000 kroner på et halvt år. Bank2 er den klare vinneren, og bare Skandiabanken klarer delvis å matche nykommeren.

Trykk her for å se tabeller over alle banker, og forutsetningene for pristesten.

Med Skandiabanken over dammen

Vi ser for oss en ansatt i næringslivet som får et seks måneders vikariat/lærestilling i New York. Vi forutsetter at Carrie Nordmann kjøper erstatningskort på forhånd, gjør fire pengeoverføringer til USA og to tilbake i løpet av oppholdet. Hun skaffer seg et lokalt bankkort og konto, men må bruke VISA-kortet mye i starten. Totalt 50 varekjøp, åtte kontantuttak og 30 nettgirobetalinger.

Konklusjon: Skandiabanken går til topps her på grunn av sin gjennomgående gebyrfrie tjeneste, og det er den eneste banken som ikke tar betalt for å sende penger ut av Norge. BN Bank har gebyrer på mye, og får svi ekstra godt for alle kontantuttakene og overføringene mellom landene, og er den dyreste banken hun kan velge.

Bank2 knusende overlegen Down Under

I dette eksemplet er det lagt opp til fire måneders backpacker-ferie i Australia. Dette gjør at kOaLA Nordmann har lite bruk for en australsk konto, vil utføre cirka 80 varekjøp på grunn av mange forlytninger, 12 kontantuttak for sin interesse for suvenirer, og utføre 10 nettbetalinger for å holde den hjemlige infrastrukturen på plass. Vi regner en overføring til Australia (for eksempel for å støtte organisasjonen til en lokal idealist man møter på et ungdomsherberge) og ingen fra. Vi legger også til et kjøp av ekstrakort før avreise for sikkerhets skyld.

Konklusjon: Alt dette betaler du minimale 35 kroner for hos Bank2, og det er for den ene overføringen til en australsk konto. Fokus bank får smake sin egen bumerang grunnet høye gebyrer for varekjøp, kontantuttak og programpakke.

Når nøden er størst, er Bank2 nærmest

Fem måneder med sommer og sol og ansvar for et feriehus er ikke den tyngste oppgaven. Vi forutsetter at Olé Nordmann overfører penger til Spania tre ganger, har ikke noe å sende tilbake, utfører 15 kontantuttak, gjør 30 varekjøp og betaler fem giroer over Internett. På en strandfest forsvinner bankkortet, og nødkort blir bestilt.

BN Bank er ikke helt urimelige på gebyrer i norske farvann, men så snart du er utenlands synker de som en stein. 3061 kroner i gebyrer i løpet av fem måneders pengebruk er utrolig mye, selv for en småbrisen feriegjest. Særlig når Bank2 kan vise til 205 kroner. DnB Nor og Postbanken får faktisk andre- og tredjeplass grunnet lave nødkortsatser, men programpriser holder de likevel langt etter vinneren.

Det må påpekes at Skandiabanken ville blitt det gunstigste alternativet om nødkortet fra VISA ikke måtte sendes.

Andre bestemmelser: Der hvor bankene selv ikke har kunne gi en konkret pris, behandler hvert tilfelle individuelt eller ikke har vært utsatt for henvendelsen før, har vi i utregningen brukt samme pris som den høyeste til konkurrentene.