Spar 258.000 på boliglånet

Finansportalen gjør det lettere å velge laveste pris.

Med kalkulatorene fra DinSide og Finansportalen får du raskt svar på om du har en konkurransedyktig avtale med banken din. Foto: Tuva Moflag
Med kalkulatorene fra DinSide og Finansportalen får du raskt svar på om du har en konkurransedyktig avtale med banken din. Foto: Tuva MoflagVis mer

For mange er renten på boliglånet det som påvirker økonomien i størst grad. Likevel er nordmenn ganske dårlige til å bytte bank.

LES OGSÅ:

Det er flere måter å bytte eller utfordre banken din på. Vi har prøvd oss frem og kommet til at man får best resultat ved å bruke Finansportalen, eller kalkulatorer som bygger på data herfra.

Penger.no er imidlertid en tjeneste du ikke trenger

Viser hele markedet

Finansportalen er en tjeneste fra Forbrukerrådet for deg som vil sammenligne tilbud i markedet innen bank, forsikring, investering og pengeoverføringstjenester til utlandet. Tjenesten er gratis og uavhengig, likevel er det altfor få som kjenner til Finansportalen og enda færre som benytter seg av den.

På Finansportalen kan du legge inn ønsket lånebeløp, og får med et klikk alle landets boliglånstilbud presentert. Du kan også bruke DinSides lånekalkulator som er bygget på daglige oppdaterte data fra Finansportalen.

Spar 12.900 årlig

Det skiller en del mellom billigste og dyreste bank i oversikten. Vi har sjekket prisene for et lån på 2.550.000, med boligverdi 3.000.000 (85 % egenkapital). Billigste lån har en effektiv rente på 3,7 prosent og dyreste lån har 4,5 prosent effektiv rente. Vi har sett på standardlån uten spesielle betingelser.

Dette utgjør 12.900 kroner i året, og beløper seg til 258.000 kroner over 20 år.

Sjekk hvor mye du kan spare med DinSides lånekalkulator

Kan lønne seg å dele opp lånet

Lærere og andre offentlige ansatte som er tilknyttet Statens Pensjonskasse får tilgang til de billigste boliglånene. Foto: Colourbox.com
Lærere og andre offentlige ansatte som er tilknyttet Statens Pensjonskasse får tilgang til de billigste boliglånene. Foto: Colourbox.com Vis mer

Det suverent billigste lånet er det Statens Pensjonskasse (SPK) som tilbyr. Men merk at SPK ikke kommer opp som alternativ dersom du legger inn mer enn 1,7 millioner i lånebeløp hos Finansportalen. Trenger du et lån som overstiger dette vil det uansett lønne seg å ha så mye som mulig hos SPK, denne renten er det ingen som kan matche.

Merk at det altså bare er ansatte i staten, skoleverket og andre offentlige instanser som kan bli medlem i SPK, og som kan søke dette boliglånet.

I tillegg til å prøve seg frem med ulike lånesummer, er det lurt å legge inn alder i søket hos Finansportalen. Mange banker tilbyr nemlig sine beste betingelser til kunder som ennå ikke har fylt 34 år.

Ikke bli blendet av samlerabatt: Det er nemlig dyrere med pakkepris på forsikringer

Ha papirene klare

Når du vel skal ta kontakt med bankene er det noen papirer du må finne frem. Siste versjon av lønnslipp, siste selvangivelse og en oppdatert verdivurdering/takst av boligen. Noen vil be om to lønnslipper eller lønns- og trekkoppgave for å se at det ikke er tilfeldige utslag i lønnslippen du har sendt inn.

Eiendomsmeglere utfører vanligvis verdivurdering gratis og uforpliktende for deg (sjekk på forhånd). Har du gjort oppgraderinger og bodd i huset en stund, er sannsynligheten stor for at verdien har økt vesentlig. Det betyr at din egenkapitalandel har blitt større, og at du kan få tilgang til bankens beste renter.

Sjekk også DinSides boligverdikalkulator for å få en pekepinn på hvor mye din bolig har økt verdi