Spar 15.000 på to telefonsamtaler

Oslo-kvinnen tok to telefoner. Nå har hun 15.000 kroner mer å rutte med i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sparer 15.000 kroner

I fjor høst kjøpte Oslo-kvinnen en leilighet i hovedstaden, og fikk innvilget et lån på 100 prosent av leilighetens verdi: 1,27 millioner.

Som en rekke andre førstegangskjøpere fikk hun et todelt lån: 90 prosent av lånet skulle nedbetales over en 30-årsperiode, mens de resterende 10 prosentene skulle nedbetales over 10 år.

En god avtale og knallharde forhandlingsrunder sikret Oslo-kvinnen en rente på 3,4 prosent for begge lånene. Vanligvis vil renten for et slikt kortere lån ligge høyere. Samlet sett utgjorde de månedlige innbetalingene rundt 7.000 kroner i måneden.

To kjappe telefoner, ett besøk av eiendomsmegler: 18.000 kroner spart. Illustrasjon: Per Ervland/Laurent Hamels Foto: Per Ervland/Laurent Hamels
To kjappe telefoner, ett besøk av eiendomsmegler: 18.000 kroner spart. Illustrasjon: Per Ervland/Laurent Hamels Foto: Per Ervland/Laurent Hamels Vis mer


Drøye ett år senere hadde rentene steget, og de månedlige utgifter var nå på rundt 7.500 kroner. Kvinnen tippet at også verdien på boligen hadde steget - langt mer enn renten. Var det mulig å bruke det til noe?

Trange tider

Det å flytte for seg selv medførte høyere kostnader for Oslo-kvinnen enn tidligere. Der hun før kunne dele regninger med andre, måtte alle regninger betales av henne alene. Dette, samt de rundt 500 ekstra kronene i måneden gjorde at hun ønsket å kutte de månedlige innbetalingene.

- Jeg tok en telefon til en eiendomsmegler, som kom på befaring. Han anslo at leilighetens verdi hadde steget til rundt 1,7 millioner kroner, sier kvinnen til DinSide.no.

Hun fikk meglertaksten skriftlig, og derfra var veien kort til en lettere økonomisk hverdag.

Den neste telefonen gikk til banken.

- I og med at lånevilkårene mine var endret (fra 100 prosent finansiering til rundt 75 prosent, red.anm.) kunne banken tilby meg bedre vilkår.

Vanligvis ville dette ha betydd lavere rente, men i og med at vår leser allerede hadde fått en god rente som tilsvarte et lån innenfor 60%, var det ikke noe å hente her for henne. I stedet så de rent praktisk på hennes månedlige kostnader. Var det en måte å få dem ned på?

Lengre løpetid

Bankens løsning var å utvide nedbetalingstiden på den minste delen av lånet til også å være 30 år. Dette reduserte de månedlige innbetalingene med 1.300 kroner i måneden! I forbindelse med refinansieringen fikk hun også låne litt ekstra, som hun brukte til å betale ned et annet lån.

Selv om vår leser endte opp med å øke lånesummen, kuttet de to telefonene hennes månedlige utgifter med 1.300 kroner, svimlende 15.000 kroner i året. (Skatt ikke iberegnet.)

DinSide har tidligere advart mot for lang løpetid på lån. Økonomisk teori tilsier at vår leser ville spare - i det lange løp - på å holde seg til nedbetalingsplanen. De 15.000 kronene "spart" i dag, koster i det lange løp, i form av større rentebeløp. Men når marginene er så knappe som de er for mange førstegangskjøpere på begynnerlønn i dag, er det likevel verdt det, for å ha råd til å leve. Nå.

- For meg er det absolutt verdt å legge litt til totalkostnadene, for å slippe å snu på hver eneste krone i dag, sier kvinnen til DinSide. Hun anbefaler alle å gå til banken med sin verdistigning, og prøve å forhandle seg til en gunstigere avtale.

Bruk prisstigningen til din fordel!

Har boligen din steget i verdi, gjør du lurt i å følge vår lesers råd. Få en megler til å komme på befaring. Har boligen din steget såpass i verdi at du nå kan stille med en langt større sikkerhet enn før bør du ta kontakt med banken din. Bankene gir bedre vilkår jo bedre sikkerhet du har.

Vi har også fått tilbakemeldinger fra lesere som har brukt vår unike Boligtakstkalkulator til nettopp dette formålet. Flere har fortalt oss at dokumentasjonen fra DinSides boligtakstkalkulator var god nok begrunnelse for bankene til å gi bedre betingelser.

Selv om du får bedre vilkår av din eksisterende bank, er det ikke sikkert at dette er de beste rentene du kan få. Det lønner seg å shoppe rundt. Ved å bytte fra en av de dyreste til en av de billigste bankene på vår prisliste kan du spare ... kroner i året på et boliglån på én million kroner.

Vær heller ikke redd for å prute! Fortell bankene om de ulike tilbudene du har fått. Kanskje vil banken din matche tilbudet for å beholde deg som kunde?