Soya mot brystkreft

Kvinner som spiser mye soyaprodukter har sjeldnere bryster med såkalt tett brystvev. Det innebærer lavere risiko for brystkreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Våre funn styrker hypotesen om at soya reduserer risikoen for brystkreft, sier forskere fra Singapores nasjonale Universitet, Cancer Research UK og det Nasjonale Kreft Forskningssenteret i USA

Forskere antar at mye soyaprodukter i kostholdet har bidratt til den lave forekomsten av brystkreft i land som Kina og Japan, men de mangler fullgode bevis for disse teoriene.

Undersøkelsen kombinerte data fra to studier gjort på kinesiske kvinner i Singapore.

Den første studien fokuserte på kvinners spisevaner, inkludert deres inntak av soya, mens den andre brukte mammografi (røntgenbilder av brystet) for å klassifisere kvinner etter brystvevets tetthet.

I alt 406 kvinner deltok i begge studiene. Videre analyser viste at inntak av soya-protein sto i omvendt forhold til brystvevets tetthet.

Tidligere forskning har vist at brystvev med høy tetthet er forbundet med økt risiko for brystkreft.

- Denne undersøkelsen viser for første gang at mengden soya en kvinne spiser, kan ha innvirkning på brystvevet, noe som igjen kan redusere risikoen for brystkreft, sier dr. Stephen Duffy fra Cancer Research, Storbritannia, i en uttalelse.

Soya er en rik kilde til plante-østrogen, som er kjent for å beskytte mot brystkreft hos dyr. Andre studier tyder på at det også har betydning på hvilket tidspunkt i livet man spiser soya. Det er mulig at virkningen er størst i puberteten, under modningen av brystkjertlene.

Mozon.no