Soya eller østrogen?

Kvinner i overgangsalderen velger ofte alternativ behandling av overgangsplager. Men er soya like effektivt som østrogen? Og hva er bivirkningene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østrogenbehandling har i mange år vært til stor hjelp for kvinner i overgangsalderen. Medikamentene reduserer plager som svettetokter, humørsvingninger og søvnproblemer.

Men for seks år siden kom en ny rapport som slo ned som en bombe i medisinske miljøer: Langvaring behandling med østrogen ga betydelig økt risiko for dødelig brystkreft og blodpropp.

Plutselig virket alternativer som soyatilskudd, akupunktur og naturmidler mye mer attraktive, og antallet kvinner som brukte østrogen i overgangsalderen sank betydelig. Men kan soya gi like god effekt som legemidlene? Og hva med andre alternative behandlingsformer?

Effektivt østrogen
- Tre av fire kvinner i overgangsalderen opplever god effekt av østrogen. Men færre enn halvparten av de som brukte alternative behandlingsformer oppga at de hadde hatt god effekt, skriver en gruppe forskere i Tidsskrift for Den norske Lægeforening tidligere i år.

De har undersøkt effekten av østrogen kontra alternative tiltak som soya, akupunktur eller naturmidler i overgangsalderen. Tallene som bygger på 150 intervjuer med kvinner i overgangsalderen i Trondheim, viser tydelig at de tradisjonelle legemidlene ser ut til å gi flere kvinner god hjelp mot overgangsplagene.

Rapporten tar derimot ikke hensyn til helserisikoen ved de forskjellige behandlingsformene, og konklusjonen overrasker ikke lege Bernt Rognlien ved Balderklinikken i Oslo.

- Det er ikke noen stor nyhet for meg at de tradisjonelle østrogenmedikamentene har effekt på flere kvinner. Men samtidig må vi jo innse at østrogenbruken har hatt skylden for flere hundre tilfeller av brystkreft i Norge hvert år, og det er jo veldig stygge tall.

- Plagene som oppstår i overgangsalderen skyldes jo et brått fall i kroppens egne østrogennivåer, og da er det klart at tilskudd av ekstra østrogen vil ha en positiv effekt. Men vi har også mange andre behandlingsformer som kan etterligne denne effekten, sier Rognlien og trekker spesielt fram de såkalte fyto-østrogenene som blant annet finnes i soyatilskudd.

Les også: Tja til hormonterapi

Kombinerer behandlingen
Oppmerksomheten rundt bi-effektene av østrogen har ført til at flere leger og pasienter har lett etter andre behandlingsformer. Og ofte kan en kombinasjon av flere typer behandling være det som skal til for å gi en trygg og effektiv behandling av overgangsplagene.

- Fyto-østrogener, akupunktur, progesteronkremer, ja til og med små doser østrogen kan være nødvendig for å få så god effekt som mulig.

- Med hva vi vet om østrogen i dag, vil vi også fokusere på å bruke hormonene bare når det er nødvendig, i små doser og gjerne i mye kortere tid enn før da man kunne bli satt på østrogenbehandling i ti år i slengen. Ved å gi østrogen gjennom plaster eller en hormonspiral kan vi også klare oss med langt lavere doser, sier Rognlien.

Tenk på livsstilen
Overgangsalderen oppstår som oftest rundt 50-årsalderen og kan slå ut svært forskjellig hos kvinner. De fleste vil derimot merke de første tegnene som uregelmessig menstruasjon og tørre slimhinner i litt tid før de verste plagene begynner.

- Det er viktig å huske at plagene i overgangsalderen også påvirkes av hvordan du har det ellers i livet. Mindre stress, mer mosjon, sunn mat og nok søvn er gode virkemidler for å få mindre plager.

- Du kan jo også inkludere soyabønner i kostholdet, for å få ekstra fyto-østrogener. Eller velge et kosttilskudd med soya-ekstrakt, som for eksempel Tofupill som det finnes mye god forskning på, mener Rognlien.

Vil du vite mer om overgangsalderen? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 07.12.2006