Soya bra helsekost

Soyabønnen ser ut til å beskytte både mot kreft og hjerte-karsykdommer. I tillegg motvirker disse bønnene høyt blodsukker og hetetokter i overgangsalderen.

Soya beskytter mot kreft og hjertekarsykdommer
Soyabønnen har mange spennende helseeffekter, i tillegg til at den er et veldig godt sammensatt næringsmiddel.

Skandinavia og USA har seks ganger så mye brystkreft som Japan og asiatiske land og sju ganger så mye prostatakreft. En av de viktigste årsakene til disse store forskjellene ser ut til å være innholdet av soya i kosten. Innholdet av soya i japansk og asiatisk kosthold beskytter mot både kreft og hjertekarsykdommer.

Selv de som har et magert kosthold kan senke blodkolesterolet betydelig ved å bytte ut magert kjøtt med soya. Mange studier bekrefter denne virkningen som man mener skyldes soyabønnens spesielle balanse av fiber, protein, fettsyrer og fytoøstrogener. Det ser ut til at soyabønnen påvrker bakteriefloraen i tarm på en måte som medfører en reduksjon i kolesterolnivå og en gunstigere fettsammensetning i blodet.

Soya virker også gunstig på reguleringen av blodsukkeret og kan forebygge diabetes type 2. Fiberstoffene i soya og andre vannløslige stoffer i soya senker tempoet på fordøyelsen i tarm og næringsopptaket. Dette gir et mer stabilt blodsukkernivå og gir jevnere energitilførsel, noe som er gunstig ved diabetes.

Soya kan også dempe plager i overgangsalder. Det er her gjort flere studier som viser at soya og soyamel i beskjedne mengder 40-50 gram pr dag i fire til seks uker kan lindre hetetokter og andre plager i overgangsalder. Brukes det over lengre tid kan det også bidre til å forebygge benskjørhet. Man tror i dag at dette skyldes det høye innholde av fytoøstrogener. Denne virkningen er best hvis man bruker soyabønner, soyamel eller kombinasjon av soyafiber og -protein. Her gir ikke konsentrater av antiosydantene isoflavonoid og genistein samme gunstige effekt. Antagelig skyldes det at mye av disse fytoøstrogenen dannes i tarm når soya fordøyes, og da må det være både fiber og protein fra soya tilstede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De samme stoffene i soya som har en østrogen effekt ved hetetokter og gir bedre tempratur regulering - ser ut til og ha en østrogen hemmende effekt på brystvev. I dag tror vi at soya reduserer brystkreft ved at det har en østrogen hemmende effekt på brystvevet. Men igjen så er det soya mel, soyabønner og preparater hvor det både er fiber og protein fra soya som gir effekt. Konsentrater av isoflavonoider og genestin gir ikke denne kreftbeskyttende effekt.

Soya oljen har ingen av disse egenskapene - det er soyabønnen, soyamel eller produkter hvor både soyafiber og soyaprotein er tilstede som gir disse gunstige effektene og vi tror at flere av virkningene forsterkes via stoffer som dannes fra soya under påvirkning av bakterier i tarmen. Renfremstilte konsentrater av de viktigste antioksydantene i soya isoflavonoidene og genestin har ikke samme gunstige virkning. Det er gjort mye forskning på soya, en av de protein og fiberkombinasjonen fra soya hvor det er gjort mest forskning er faktisk norsk utviklet. Det er det soyabaserte næringskonsentratet Nutrilett hvor det ved flere studier er dokumentert god kolesterol senkende effekt og gunstig virkning ved diabetes 2.

Bernt Rognlien, Mozon.no 29.03.2001