Søvnslitere med "sexsomnia"

Forskere har oppdaget at det er en relasjon mellom forskjellig type søvnlidelser og seksuell aktivitet i søvne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Har du en søvnlidelse? Da kan det hende at du også lider av tilstanden amerikanerne kaller sexsomnia. Det vil si at du har seksuell aktivitet i søvne.

Personer som gjør seksuell aktivitet i søvne vet ikke hva de selv gjør, inntil de får vite det av partneren sin.

Les også: Synder i søvne

Det er forskere fra Minnesota Regional Sleep Disorders Center i Minneapolis i USA som uttaler at det er en relasjon mellom søvnmangel og seksuell aktivitet. Den seksuelle oppførselen dreier seg om alt fra masturbasjon og stønning, til å faktisk utøve en seksuell tilnærming mot partneren, i en tilstand mellom søvn og våkenhet.

Gjelder de fleste søvnlidelser
Rapporten, som er publisert i tidsskriftet the Journal Sleep, sier at omtrent alle kjente former for søvnlidelser innebærer en økt risiko for upassende seksuell oppførsel.

- Sexsomnia kan finne sted etter at en sovende person blir opphisset, og går inn i en halvvåken tilstand hvor de handler uten noen form for fornuft og dømmekraft, sier studieleder Dr. Carlos H. Schenck, ifølge News-Medical.net.

Han legger til at dette ikke dreier seg om en mental forstyrrelse, og sier flere rapporter om unormal seksuell atferd som opptrer under søvn er underveis.

Les også: Bedre søvn gir bedre sex

Husker ikke noe
I studien har forskerne samlet all data som er publisert på feltet knyttet til seksuell aktivitet og søvn.

I en rapport sto det om en kvinne på 28 år som hadde stønnet og kjælt med seg selv i søvne, i 16 år. Dette skjedde 20 minutter etter at hun hadde sovnet, og det virket forstyrrende på mann og barn.

Men verken henne eller noen av de andre pasientene i rapportene husker noe om tilfellene.

De amerikanske ekspertene etterlyser mer forsking for å finne ut hvor normalt det er å ha sex i søvne.

I Norge har man allerede sett på hvor mange som har sex i søvne.

- Men det finnes ikke noe gode tall på dette, men en ikke-publisert studie viser at cirka 7 prosent av voksne nordmenn sier at de har utøvet seksuelle handlinger i søvne, sier professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn, ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen.

Lei av å telle sauer?

Bør undersøkes
Hvis personer er plaget med sexsomnia må de undersøke om det er en underliggende søvnforstyrrelse som er årsaken til det, noe det ofte er, råder førsteamanuensis Ståle Pallesen ved Psykologisk fakultet ved Universitetet i Bergen.

- Noen undersøkelser kan gjennomføres med intervju/klinisk samtale, andre krever fysiologiske søvnmålinger. Etter at underliggende søvnforstyrrelser er avdekket vil det å rette behandlingen mot disse ofte gi bortfall av sexsomnia, forklarer Pallesen.

I mange tilfeller brukes beroligende medisiner, ifølge den nye rapporten.

Det går også an å forebygge sexsomnia.

- Noen søvnsykdommer som kan gi sexsomnia har symptomer som lettere utløses av søvnunderskudd, alkoholinntak, feber, diverse medikamenter, etc. Å unngå disse "utløsende" faktorene kan for noen redusere sannsynligheten for sexsomnia, sier Pallesen.

Bjorvatn legger til at det også er viktig med god søvnhygiene.

Noen ganger kan denne type seksuell atferd virke skremmende og forvirrende på partnerne til de som har en søvlidelse. Schenck tror mange unngår å søke profesjonell hjelp fordi de er engstelige for at legen ikke vil tro at dreier seg om noe som skjer i underbevisstheten.

Melatonin fremmer søvnen