Søvnmangel svekker moralen

Søvnmangel gjør deg ikke bare trøtt og sur – det kan også påvirke moralen din og i verste fall sette andre i fare, ifølge en ny studie.

<strong>Illustrasjosfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjosfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du blir stilt overfor et moralsk dilemma hvor du må skade noen for å beskytte en annen. Hva gjør du? Svaret kan bli et helt annet etter et par døgn uten søvn, mener amerikanske forskere.

26 friske militærpersonell ble stilt overfor flere hypotetiske dilemmaer av ulik vanskelighetsgrad. Etter 53 timer uten søvn ble de stilt de samme spørsmålene.

Resultatene viste at søvnmangelen gjorde det vanskeligere for deltagerne å ta en avgjørelse i forhold til de moralske dilemmaene. Noen forandret også mening om hva som var moralsk akseptabelt, ifølge Reuters Health.

Har du problemer? Da kan det hjelpe å "sove på det":

Kan ha betydning i kriser
Dette kan ha betydning for personer som rutinemessig får for lite søvn og samtidig må ta raske avgjørelser i krisesituasjoner, som soldater i kamp og medisinsk personell, mener forskerne.

Kåre Grumstad har vært feltprest i forsvaret i femten år. Han har ikke opplevd at overtrøtte militære har kommet for å snakke med ham om moralske dilemmaer. Men han kjenner godt til problematikken.

- I øvelsessetting øves det mye på å bli kjent med seg selv og hvordan man reagerer på mangel på søvn. Det å ta beslutninger tar lengre tid når man er trøtt, men det er viktig å kunne gjøre de riktige valgene også under press, sier Grumstad.

Trøtt og sliten? Slik får du en god natts søvn:

Øver opp moralen
Forskerne fra Walter Reed Army Institute of Research fant imidlertid ut at de som scoret høyt på emosjonell intelligens, ikke forandret mening om hva som var moralsk akseptabelt. Denne formen for intelligens kan muligens utvikles og forbedres, mener forskerne.

Grumstad tror bestemt vi kan trenes opp til å ta riktige valg.

- Det handler om å skape situasjoner som kanskje er ukjent for oss, men som vi kan komme ut for. Når vi er tilbake i trygge rammer og settinger, må vi reflektere over avgjørelsene vi tok. På den måten får vi blant annet økt selvinnsikt, sier feltpresten.

Skeptisk søvnforsker
Søvnforsker Reidun Ursin ved Universitetet i Bergen er skeptisk til den amerikanske studien.

- Studien er publisert i en bra journal, men jeg synes det er veldig spekulativt. Søvnmangel gir generelt nedsatt evne til å løse problemer. Det er naturlig at vi bruker lengre tid når spørsmålene blir mer komplekse og for eksempel emosjonelle faktorer er innblandet, mener hun.

Den amerikanske studien er publisert i tidsskriftet Sleep.

Er du en moderne superkvinne? Da sliter du kanskje med søvnen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer