Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

- Søvnløshet verst for B-mennesker

Skriker kroppen etter søvn, mens hjernen nekter å lystre ordre? Søvn er ingen selvfølge, og mange sliter både med å få sove og å sove godt.

Nå viser en ny studie av 312 pasienter med diagnosen søvnløshet, eller insomnia, at B-mennesker sliter mer med søvnløsheten enn A-mennesker. B-menneskene hadde dessuten en tendens til å bekymre seg mer over søvnløsheten sin.

Får du søvnen du trenger? Mange kvinner sover slett ikke godt:

Morgenfugler og nattugler

60 prosent av deltakerne var kvinner, og 40 prosent menn. Forskerne, fra Stanford University i California kategoriserte dem som ”morgenfugler” og ”nattugler”.

Mens morgenfuglene likte å både legge seg og stå opp tidlig, foretrakk nattuglene å gå sent til sengs og sove lenge, på samme måte som henholdsvis A-, og B-mennesker.
Forskerne så deretter nærmere på detaljene i søvnmønstrene til gruppene.

- Vi mistenkte at det ville være tøffere symptomer blant nattuglene av insomniapasientene, sier studiens førsteforfatter, Jason C. Ong ved The Sleep Disorders Clinic på universitetet.

- Men vi fant også at de bekymret seg mye mer for søvnen. De følte at de trengte åtte timers søvn, noe de ikke fikk, og det ble forbundet med følelse av depresjon og irritasjon og lignende, utdyper han til nettstedet HealthDay.

Engelske studier har tidligere vist at eldre personer med søvnproblemer har større sjanse for å bli deprimert:

Håper på behandling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne kontrollerte imidlertid ikke for kliniske mål på søvn, som nivåer av kortisol og melatonin i blodet eller endringer i kroppstemperatur. De understreker at funnene bare peker på en sammenheng mellom søvnpreferanser og insomnia, og ikke nødvendigvis at det betyr at de har funnet et årsak-virkningforhold.

- Det ville være for tidlig å anbefale en spesiell behandling på dette stadiet av forskningen, sier Ong. Likevel tror han og gruppa at funnene kan lede til målrettede behandlinger i fremtiden.

Studien har nettopp stått på trykk i tidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine.

Deler du seng med noen? Da får du bedre helse, ifølge finske forskere:

Henger nøye sammen

Søvnforsker Alvhild Alette Bjørkum ved Bioingeniørutdanningen på Høgskolen i Bergen sier søvn og døgnrytme må ses i sammenheng for at kroppen skal holde seg frisk.

- Vi kan ikke se på dette som to separate faktorer. Det betyr at vi må være mer forsiktige med å forskyve døgnrytmen vår, for eksempel ved å legge oss altfor sent og stå opp sent. Det kan nemlig føre til at vi blir syke, triste og leie eller deprimert, sier Bjørkum til Mozon.no

Bjørkum mener den amerikanske studien er interessant, men ikke fullkommen.

- Den må følges opp, og da er man nødt til å kontrollere bedre for flere faktorer, sier hun.