Søvnløs i varmen

Sliter du med å sove i sommerværet? Da er du ikke alene.

Varme netter gjør at mange sliter med søvnen. Og selv om du sovner, gjør varmen at du lettere våkner og sover dårligere.

Ifølge Aftonbladet sover vi en-to timer mindre om sommeren. Det skal ikke være noen fare, men du bør i hvert fall sove omtrent 5,5 timer hver natt.

Så hva skal du gjøre? Sommeren er fremdeles ikke halvveis, og du trenger faktisk søvn. Her er noen råd for å sovne.

Ta en dusj
Like før du legger deg, kan du ta en kald dusj. Det kjøler ned kroppen, og da sovner du lettere.

Ha kjølig soverom
Pass på at det er kjølig på soverommet, enten ved hjelp av åpne vinduer eller vifter. Idealtemperaturen på soverommet er 18 grader.

Ha behagelig sengetøy
Sateng og silke er ”kaldere” stoffer enn for eksempel bomull. Hvis du synes sengetøyet er for varmt, kan du legge det i kjøleskapet en stund før du legger deg. Du kan også droppe dynen, og bare ha dynetrekket over deg.

Ta en lur
Sover du dårlig hver natt, kan det være lurt med en liten lur på dagen.

Ta det rolig
Dette er tips som gjelder hele året. Ikke gjør for mye i timen før du legger deg. Slå av TV-en og radioen. Har du lysdimmer kan du dempe lyset så det ikke blir for skarpt lys. Les en bok - men ikke en som er så spennende at du ikke kan legge den fra deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spis smart
Spis kveldsmat minst en time før du legger deg. Du bør ikke være stappmett når du går til sengs. Unngå kaffe og annen drikke med koffein. Rødvin kan derimot gjøre deg søvnig.

 

Mozon, 15.7.2006