Sovende babyer jobber på spreng

Et sovende spedbarn er selve bildet på fred og ro. Men skinnet bedrar!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For i hjernen til et lite barn pågår det stor aktivitet som forskerne nå har begynt å se på. Dette vil kunne gi legevitenskapen svar på noe de har undret seg over i lang tid.

- Spørsmålet om barnets hjerne kan beskrives som et blankt ark eller ikke, har vært diskutert i flere hundre år. Vår forskning viser at det i aller høyeste grad pågår aktivitet i hjernen til nyfødte barn, sier professor Hugo Lagercrantz ved Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Sverige, ifølge svenske Dagens Nyheter.

Det sentrale i studien til de svenske forskerne er at de har klart å vise at det i hvile foregår kommunikasjon mellom høyre og venstre hjernehalvdel hos nyfødte barn, i områdene som hovedsakelig styrer syn, hørsel og bevegelses- og sansemotorikk.

Les også: Spedbarn er smartere enn du tror

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Flere aktive nettverk
Ekspertene scannet hjernen til 12 sovende små barn i ti minutter ved å bruke hjerneskanningsmetoden Funksjonell Magnet Resonans (fMRI), som gir bilder av hjernens aktivitet.

Resultatene viser at spedbarn har minst fem aktive nettverk og kanskje flere. Den spennende oppgaven å ta fatt på nå, ifølge forskerne, er å få rede på når i oppveksten resten utvikler seg.

- Voksne har ulike nettverk i hjernen som man tror har med høy kognitiv funksjon å gjøre, som blant annet går på evnen til å huske og planlegge. Denne aktiviteten lyktes vi imidlertid ikke med å finne hos spedbarna, sier dosent Peter Fransson ved Karolinska Instituttet til DinSide Helse, som også var med på studien.

Akkurat som fotballspillere
Men den spontane hjerneaktiviteten man ser hos voksne som ikke er i aktivitet, finnes altså hos barn også, ifølge den svenske studien.

- Hjernens sentrum for hørsel i høyre hjernehalvdel er i kontakt med tilsvarende sentrum i venstre hjernehalvdel. Akkurat som to fotballspillere som sender en ball til hverandre, går stadige impulser mellom hjernedelene som jobber med samme sak, som syn og hørsel, forklarer han.

Visste du at fotball kan krympe hjernen?

Men hva betyr disse resultatene for mor og far?

Bra med synging og vugging
- Dette bekrefter at det å snakke, synge og vugge et barn ikke er så meningsløst som man tidligere har trodd, men er veldig bra for barnet, sier Lagercrantz til LiveScience.

Les også: Feilene nybakte foreldre begår

Fransson legger også til at de ikke med sikkerhet vet hva slags aktivitet som foregår i hjernen til våkne spedbarn, men tror det samme skjer som ved hvile.

- Vi er avhengig av at barna ligger stille for å kunne undersøke, og dette er vanskelig i våken tilstand.

På sikt kan de nye observasjonene gi en dypere forståelse for mange psykiatriske tilstander, for mye tyder på at den spontane hvileaktiviteten ikke fungerer som den skal ved sykdommer som ADHD, schizofreni og autisme.

Les også: Slår ADHD-alarm

Studien er publisert i nettversjonen til Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!