Sovemiddel knapt bedre enn narremedisin

Valeriana er et populært naturlegemiddel mot søvnløshet. - Men den virker i beste fall litt bedre enn narremedisin, konkluderer en studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valeriana eller vendelrot er et populært reseptfritt naturlegemiddel mot søvnløshet. Det antas at det her i landet omsettes valerianaprodukter for 20 millioner kroner hvert år. Men hjelper det? Det ville Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i samarbeid med NRK Puls finne ut.

- Det er gjort en del studier tidligere, og de er oppsummert. Men resultatet er usikkert. Når vi ikke vet om noe virker, er det naturlig å gjøre et eksperiment. Og det gjorde vi, forteller Signe Flottorp, forskningsleder ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, som hadde det faglige ansvaret for undersøkelsen.

Konklusjonen er at naturlegemiddelet har begrensede positive effekter.

Les også: Pilleknask mot søvnproblemer

Trygt å bruke
- Valeriana er trygt å bruke for en kortere periode, men har i beste fall begrensede positive effekter ved søvnvansker i forhold til placebo, sier Flottorp.

Undersøkelsen viste bare en liten tendens i favør av valeriana i forhold til placebo:

- 29 % i valerianagruppen og 21 % i placebogruppen hadde en bedret søvnkvalitet under behandling, men forskjellen var ikke statistisk signifikant.

- En litt større andel i valerianagruppen rapporterte bedring når det gjaldt antall oppvåkninger om natta og varigheten av søvnen.

- 9,1 % i valerianagruppen og 3,7 % i placebogruppen rapporterte at de var bedre eller mye bedre i perioden da de tok tabletter. Her er forskjellen i favør av valeriana statistisk signifikant.

Les også: Slik sover du bedre

De 434 testdeltakerne ble rekruttert gjennom TV-programmet Puls fra januar 2007, og var personer mellom 18 og 75 år med søvnvansker. De førte opplysninger om søvnen sin i en søvndagbok.

Etter at deltakerne hadde fylt ut søvndagboka i ti dager, ble de tilfeldig fordelt (randomisert) til gruppe A som fikk valeriana, og gruppe B som fikk placebotabletter eller narremedisin. Totalt førte de opplysninger om søvnen sin i to uker uten behandling, og deretter i to uker med tabletter.

Professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn, ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen er ikke overrasket over funnene.

- Snarere tvert i mot!
- Jeg har nok aldri tenkt på valeriana som veldig effektiv sovemedisin, så jeg ble ikke overrasket over funnene, snarere tvert i mot, sier han.

Bjorvatn legger imidlertid til at de regner valeriana som det mest effektive naturmidlet.

- Selv om studien er nedslående, er det nok noen som får en viss effekt. De kan fortsette med preparatet.

Helseproduktselskapet Cederroth, som blant annet tilbyr naturlegemidlene Valerina og Valerina Forte, mener studien bekrefter at naturlegemiddelet kan være effektiv.

Eller: Spis deg søvnig!

Følte seg bedre
- Vår vurdering er at studien bekrefter at valeriana kan ha en positiv effekt på enkelte søvnparametre. Studien viste jo faktisk at de som tok valeriana generelt følte seg bedre i perioden de tok tabletter og at de hadde færre nattlige oppvåkninger. Her var valeriana signifikant bedre enn placebo, sier produktsjef Asgeir Orskaug.

Han legger til at studien også viste at valeriana er helt uten bivirkninger og derfor er helt ufarlig å bruke.

- Jeg vil presisere at produkter slik som Valerina Forte kun skal brukes ved milde til moderate søvnproblemer. Ved alvorlige og langvarige søvnproblemer bør man alltid snakke med legen sin.

Bjorvatn anbefaler ikke-medikamentell behandling.

- Jeg jobber med søvnproblemer på en ikke-medikamentell måte, hvor adferdsterapi har en sentral rolle. Her er dokumentasjonen overveldende, og selv sammenliknet med sovemidler på resept kommer slik ikke-medikamentell behandling bedre ut. Jeg vil anbefale forsiktighet med sovemidler, og heller anbefale disse ikke-medikamentelle rådene.

Les også: Bedre søvn gir bedre sex!

Har du søvnproblemer?

Sliter du med å få sove, og tyr til naturlegemidler? (Avsluttet)
Ja, jeg har prøvd naturlegemidler, men har ikke merket noen effekt.(41%) 128
Ja, jeg bruker naturlegemidler mot søvnløshet, og har god erfaring med disse.(36%) 111
Nei, jeg tror ikke på slikt.(23%) 73
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.