Sov søtt med rødvin

Blir du ekstra trøtt av et par glass rødvin? Det kan forklares av søvnhormonet melatonin som finnes i vindruene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vår naturlige døgnrytme reguleres vanligvis ved at hjernen utsondrer det beroligende hormonet melatonin når det er tid for å gå til sengs. Søvnhormonet produseres naturlig i hjernen. Men etter et glass rødvin eller to kan hormonet slå til enda tidligere, i følge italienske forskere.

Og selv om du blir litt trøtt av et glass vin, så er det godt for hjertet.

Ved det italienske universitetet Università degli Studi di Milano har forskere funnet ut at alkoholrelatert trøtthet kan skyldes melatonin. Skallet til flere av druene som brukes i rødvin inneholder nemlig høye nivåer av søvn-hormonet. Dette gjelder spesielt vindruer som Nebbolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Croatina, skriver svenske Dagens Medicin.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the Science of Food and Agriculture.

Ikke som sovemedisin
- Melatonin har egne reseptorer som er involvert i regulering av søvn, våkenhet og døgnrytme. Nå vet vi jo at alkoholen i seg selv også kan gjøre deg søvnig, i alle fall om den inntas på dagtid.

- Men for personer uten søvnproblemer, er det ikke påvist at alkohol forkorter innsovningstiden om kvelden. Alkohol ødelegger også for REM-søvnen som forekommer mest i siste halvdel av søvnen, med andre ord kan vi ikke anbefale alkohol som et sovemiddel, sier forsker Ståle Pallesen ved institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen.

Avdelingsoverlege Gunnar Lundemo ved nevrologisk avdeling på Stavanger Universitetssykehus, vil heller ikke anbefale rødvin som første behandling mot søvnvansker.

- Forskerne har funnet melatonin i skallet på visse druesorter. Det betyr at en kanskje vil få melatonin ved å spise disse druene. Men for å fremskynde søvnen, er det nok både enklere og billigere å heller kjøpe noen melatonin-tabletter, sier Lundemo til Mozon.

Funnet av melatonin i drueskall bekrefter andre forskningsfunn som viser at hormonet finnes i planter, og trolig har antioksidative egenskaper. Tidligere har man trodd at det bare er pattedyr som kan produsere melatonin.

Melatonin på resept
I USA og enkelte andre land kan melatonin kjøpes i vanlige dagligvarebutikker, som et kosttilskudd. I Norge er imidlertid preparatet reseptbelagt, og må søkes til hver enkelt pasient på et spesielt registreringsfritaksskjema. Det kan imidlertid bestilles over Internett fra andre land.

- Melatonin er ikke vanedannende, det virker kun hvis du har søvnrytmeforstyrrelser og virker ikke ved innsovningsplager. Det er også effektivt mot jetlag, forteller lege og homøopat Bernt Rognlien.

Sliter du med å sove om natten? Her er 10 gode tips for bedre søvn.

 

Mozon.no, 21.06.06