Sov på jobben

Hva er løsningen for trøtte natteravner? En høneblund på jobben.

Trøtte arbeidstagere jobber dårlig. Løsningen kan være en kort hvil på sofaen, mener en gruppe australske forskere.

I noen yrker kan nemlig søvnige øyne være direkte livsfarlig og føre til at vi gjør alvorlige feil på jobben. For når kroppen vil sove, synker reaksjonsevnen og det blir vanskeligere å ta riktige avgjørelser.

- Nattevakter krever at de ansatte jobber mens kroppen egentlig er innstilt på søvn. Resultatet er redusert sikkerhet, både for ansatte og pasienter, sier professor Doug McEvoy som har ledet forskningen på en gruppe sykepleiere på nattevakt.

Ille som promille
Forskerne ved Adelaide Institute of Sleep Health har testet hvordan en høneblund kan gjøre sykepleierne mer opplagte på jobben. Testene har vart ifra alt fra fem minutter til to timers hvile, og resultatet er klart: En kort hvil på ti minutter er aller best for å bli mer våken og opplagt.

Dermed kan en kort lur på jobben være svært lønnsomt på mange arbeidsplasser. Tidligere undersøkelser har nemlig vist at tretthet reduserer reaksjonsevnen på samme måte som 0,8 i promille. Det betyr at trøtte arbeidstakere er like slurvete som når du har drukket 2-3 halvlitere øl.

- Dette er et enormt stort problem som er kjent blant forskere og yrkessjåfører. Men vanlige sjåfører er ikke klar over hvor farlig det kan være å sette seg bak rattet når man er skikkelig trøtt, sier den svenske forskeren Johannes van den Berg til avisen Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Mozon.no, 10.11.2006