Sov deg slank og smart

Det er ikke bare skjønnheten som tjener på en god natts søvn. En god blund gjør deg både slankere og smartere, i følge ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert

Påstanden kommer fra amerikanske eksperter som har undersøkt sammenhengen mellom overvekt og søvn.

De mener at kroppsvekten stiger i takt med mangel på søvn og at en lang økt under dynene kan gjøre deg slankere. Forskerne får støtte av en annen undersøkelse som viser at en høneblund om ettermiddagen holder hjernen friskere hos eldre mennesker.

Trøtt og fet
- Vi har lagt så mye vekt på trening og kosthold at vi har glemt verdien av en god natts søvn, sier forskeren Fred Turek ved Northwestern University i USA.

Sammen med kollegaene ved universitetet har han undersøkt sammenhengen mellom søvn og overvekt på 1.000 friske mennesker.

Vekten er målt med Body Mass Index (BMI) som beregner overvekt i forhold til kjønn og kroppshøyde.

Menn sover mer enn kvinner og fete mennesker sover gjennomsnittlig kortere enn de slanke. Gjennomsnittlig sover overvektige mennesker 1,8 timer mindre hver uke enn de som veier normalt.

La ungdommen sove
Mange søvn-eksperter mener at trøtte barn og tenåringer skal få sove så mye som de ønsker. Det kan også være lurt med tanke på at stadig flere unge sliter med overvekt og fedme.

- Det er nå viktig å forstå betydningen av for lite søvn i de tidlige årene av livet. Spesielt om dette kan gjøre flere overvektige og fete. Denne stø kursen mot overvekt kan endres dersom søvnmangel faktisk er årsaken, sier Turek til Reuters.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Smart med høneblund
En liten høneblund på sofaen kan også være en god ide for mange mennesker.

Legene ved Weill Cornell Medical College i New York mener at spesielt eldre mennesker har mye å tjene på en liten lur.

De har funnet ut at mennesker mellom 55 og 80 år som tar seg en ettermiddagslur, scorer bedre på mentale tester og sover enda bedre om natten.

Den beste effekten kommer fra en hvil som er mellom en halv og to timer lang. Og den positive effekten på hjernen varer minst til neste dag.

Disse resultatene er publisert i januar-utgaven av tidsskriftet Journal of the American Geriatrics Society.

 

Mozon.no, 25.09.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer