Søte lussekatter gir sure barn

I dag går barn over hele landet i tog med lys og lussekatter. Men hva gjemmer seg i de gule lussekakene?

I dag er det Lucia-dagen. De fleste steder feires dagen med barn kledd i hvite drakter, med levende lys og lussekatter i hendene.

Men det er ikke bare fordeler med å starte dagen med søte kaker. Mange barn reagerer med ekstra energinivå og høy aktivitet, samtidig som humøret faller sammen med blodsukkeret senere på dagen.

- Barn får altfor mye sukker og dårlig mat fra før. Og i jula blir det ekstra mye sukker, advarer Liselotte Bjelke i Skolematens Venner.

For mye sukker
Men dette er ikke den eneste dagen før jul barna får ekstra store mengder sukker i barnehagen. Førjulstiden markeres ofte med risengrynsgrøt, pepperkaker og saft. Og når barna kommer hjem, blir de servert sjokolade i julekalenderen, riskrem til dessert og kanskje enda mer pepperkaker. Er dette bra for barna?

Bjelke forteller at dersom barna spiser et ordentlig måltid først, gjør det ingenting om de får en lussekatt. Problemet er at de færreste serverer et sunt måltid før kakene.

- Med det ekstra sukkeret i jula, blir det altfor mye. Barna spiser for dårlig, sier Bjelke.

Én lussekatt
For å gjøre lussekattene litt sunnere, anbefaler Bjelke å bake det med speltmel og å redusere sukkermengden. Hun synes dessuten det holder å spise én lussekatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som eksempel bruker hun Flåklypa Barnehage på Snarøya. I denne barnehagen legger de vekt på ernæring og sunn mat for barna.

- Barna får smake på pinnekjøtt, ribbe og annen julemat. Ansvaret for baking og søtsaker har foreldrene. Ved å få smake pinnekjøtt i barnehagen, velger kanskje barna å spise det i julen også, sier Bjelke.

Den eneste bakingen barna gjør i barnehagen før jul, er å lage pepperkakehus. Pepperkakehuset bygges til en lokal konkurranse, men barna får lov til å smake på ingrediensene.

Og det er ikke tilfeldig at sukkerforbruket til barna ikke bør være for høyt.

- Barnehagestyrere bør tenke seg godt om. Hvis barna får mye sukker, blir det høy temperatur. Man må velge hva man vil ha fokus på. Det er lettere med rolige unger enn med hypre unger. Man bør heller fokusere på hva Lucia-dagen er, sier Bjelke.

 

Mozon.no, 13.12.2006