Utrolig vekst.
Utrolig vekst.Vis mer

Søte Italia

Veksten i Commercial Unions fond Italian Growth har vært 51,25% hittil i år. Delphi markedsfører fondet i Norge, og du kan kjøpe for ned til 1.000 kroner i måneden.

Det er avkastningen målt i lire som har vært 51,25%. Kunderådgiver Atle Sigvartsen i Delphi sier at dette er effektiv avkastning, regnet ut som om du kjøpte andeler 1. januar i år og betalte kjøpsprovisjon.

Avkastningen er målt i italienske lire, som har vært liren vært litt sterkere enn kronen i år. Målt i norske kroner har derfor Italian Growth en vekst på drøyt 53 prosent hittil i år.

Det er ikke halsbrekkende spekulasjon som har gitt denne avkastningen. Det italienske markedet som sådant har vært veldig godt, og lønnet rikelig alle som har vært i det de siste månedene.

Passer Tusen milliarder

Commercial Union er et engelsk forsikringsselskap med rundt 1.000 milliarder til forvaltning i sine mange aksjefond. Commercial Union Privilege Portefoli heter datterselskapet som har hatt et så uvanlig godt år. CUPP holder til i Brüssel og Luxembourg. To norske selskaper markedsfører fondene: Delphi og Universal Fonds.

- Det har vært en eventyrlig vekst i Italia i år, men jeg vet ikke om den vil fortsette, sier Sigvartsen. Europa som sådant har han imidlertid tro på: - Europa ligger i startgropen til en økonomisk oppgang, mener han.

Det kan vel hende at han dermed er enig med DinSide, som tidligere har anbefalt det franske og det tyske aksjemarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyre tjenester

I Commercial Union-fondene må du betale 5% av kjøpesummen i provisjon. Det er ingen salgsprovisjon, men forvalteren trekker i tillegg 1,25% av innestående på fondet hvert år i honorar.

Dette har vært verdt hver krone i de syd-europeiske fondene så langt i år, men vil virke surt i et fallende marked.

Det er imidlertid gratis å foreta inntil 12 bytter mellom ulike fond hvert år i CUPP-fondene. Og siden det dreier seg om så mange fond, både i aksje- og pengemarkedet, kan man altså likevel til syvende og sist ende opp med små gebyrutgifter.

Også for småsparere

Man kan inngå avtale med Delphi om automatisk å bli trukket ned til 1.000 kroner i måneden fra bankkontoen sin for å kjøpe aksjer i på forhånd angitte