Utrolig vekst.
Utrolig vekst.Vis mer

Søte Italia

Veksten i Commercial Unions fond Italian Growth har vært 51,25% hittil i år. Delphi markedsfører fondet i Norge, og du kan kjøpe for ned til 1.000 kroner i måneden.

Det er avkastningen målt i lire som har vært 51,25%. Kunderådgiver Atle Sigvartsen i Delphi sier at dette er effektiv avkastning, regnet ut som om du kjøpte andeler 1. januar i år og betalte kjøpsprovisjon.

Avkastningen er målt i italienske lire, som har vært liren vært litt sterkere enn kronen i år. Målt i norske kroner har derfor Italian Growth en vekst på drøyt 53 prosent hittil i år.

Det er ikke halsbrekkende spekulasjon som har gitt denne avkastningen. Det italienske markedet som sådant har vært veldig godt, og lønnet rikelig alle som har vært i det de siste månedene.

Passer Tusen milliarder

Commercial Union er et engelsk forsikringsselskap med rundt 1.000 milliarder til forvaltning i sine mange aksjefond. Commercial Union Privilege Portefoli heter datterselskapet som har hatt et så uvanlig godt år. CUPP holder til i Brüssel og Luxembourg. To norske selskaper markedsfører fondene: Delphi og Universal Fonds.

- Det har vært en eventyrlig vekst i Italia i år, men jeg vet ikke om den vil fortsette, sier Sigvartsen. Europa som sådant har han imidlertid tro på: - Europa ligger i startgropen til en økonomisk oppgang, mener han.

Det kan vel hende at han dermed er enig med DinSide, som tidligere har anbefalt det franske og det tyske aksjemarkedet.

Dyre tjenester

I Commercial Union-fondene må du betale 5% av kjøpesummen i provisjon. Det er ingen salgsprovisjon, men forvalteren trekker i tillegg 1,25% av innestående på fondet hvert år i honorar.

Dette har vært verdt hver krone i de syd-europeiske fondene så langt i år, men vil virke surt i et fallende marked.

Det er imidlertid gratis å foreta inntil 12 bytter mellom ulike fond hvert år i CUPP-fondene. Og siden det dreier seg om så mange fond, både i aksje- og pengemarkedet, kan man altså likevel til syvende og sist ende opp med små gebyrutgifter.

Også for småsparere

Man kan inngå avtale med Delphi om automatisk å bli trukket ned til 1.000 kroner i måneden fra bankkontoen sin for å kjøpe aksjer i på forhånd angitte