Søsken bedre helseindikator enn foreldre

Dersom en av dine søsken har en hjertesykdom, kan det være en bedre indikator på at du er i risikosonen enn hvis foreldrene dine er syke.

Det er forskere i Ohio som har stått for undersøkelsen, der nesten 8500 friske personer ble undersøkt. Forskerne fant ut at du har 2,5 til tre ganger større sjanse for å ha en hjerte- eller arteriesykdom dersom din bror eller søster har fått sykdommen.

Utgangspunkt i søsken
En viss likhet med foreldrene fant man også, men i mye mindre grad, i følge MSNBC. Leger burde derfor ta mer utgangspunkt i søskens helsetilstand enn foreldrenes, mener forskerne.

Under en legeundersøkelse blir pasienter ofte spurt om moren eller faren har en sykdom, men man overser som regel søskens helse.

Visste ikke om ulikheten
- Familiehistorie har i mange år blitt sett på som en faktor for å forutse en persons sjanse for å utvikle hjertesykdommer tidlig i livet. Men vi visste aldri at det var en forskjell mellom søsken og foreldre, sier doktor Roger Blumenthal, som ledet undersøkelsen.

Selv folk som virker friske, kan måtte jobbe hardt for å redusere risikoen for en hjertesykdom hvis en av søsknene har det. Dette kan bety bruk av medisiner, god diett og trening.

 

Mozon.no, 05.10.2004