Sosial på internett

Fordi du leser dette, har du antakeligvis større sosialt nettverk enn de som ikke er på nett.

Det er ikke slik at internettbrukere blir asosiale og ensomme, som tidligere fryktet. En kanadisk studie viser tvert i mot at internett hjelper deg med å utvikle sosiale nettverk.

Mer kontakt
Du har trolig merket det du også: Forholdet til venner du nesten har mistet kontakt med blomstrer etter ukentlige mailer, og familiemedlemmer som bor langt vekk kan nås på MSN.

- Du kan ikke ringe eller besøke alle vennene dine ofte, men du kan maile dem regelmessig med et par tastetrykk, sier Jeffrey Boase, sosiolog ved University of Toronto, til Pew Internet.

Det er Pew Internet & American Life Project som presenterer studien, som er utført ved University of Toronto.

Studien viser at internett ikke kun fører til online-kontakt. Har du mye mail-kontakt, vil du trolig ha mer kontakt med venner i virkeligheten og gjennom telefonsamtaler.

- Vi har funnet ut at e-mail bedrer, fremfor erstatter, kommunikasjonen folk har med personer som er veldig nære dem - og de som ikke er så nære. E-mail er spesielt viktig for de som har store sosiale nettverk, skriver forskerne i rapporten.

Får hjelp
Folk bruker ikke internett kun til sosialisering. Oftere enn før bruker vi internett til å få informasjon og råd når vi trenger hjelp.

Blant annet har 45 prosent av amerikanske internettbrukere fått hjelp fra internett i et viktig valg. I en lignende studie fra 2002 hadde 33 prosent gjort det samme. Valgene var blant annet innen karriere og utdanning, sykdom, bilkjøp og investeringer.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 44 prosent av den norske befolkningen mellom 9 og 79 år bruker internett på en gjennomsnittsdag. Brukerne er omtrent 76 minutter på internett hver dag, og ikke overraskende er det gutter mellom 16 og 24 som er de mest aktive brukerne.

Tre av fire internettbrukere benytter seg av e-mail på internett.

Bruker du internett mye? Sjekk om du er nettavhengig.

Sender groviser
Mozon har vært i kontakt med en rekke internettbrukere mellom 12 og 81 år. De kan bekrefte at kontakten med venner blir bedre med internett.

Mange av de yngre brukerne har skaffet seg mail-venner gjennom chattesider, men også eldre personer har fått nye venner gjennom nettet. Blant de voksne brukerne har mange fått kontakt med gamle kjente gjennom å "google" dem. De eldre kan også fortelle at kontakten med barn og barnebarn har blitt bedre.

En kvinne innrømmer at hun ofte sender mailer til pratesyke venninner for å slippe en lang telefonsamtale. En mannelig 81-åring kan fortelle at han har fått mailer fra eldre damer som blant annet skriver dikt eller sender grove vitser.

Det er sunt for eldre å bruke internett. Surfende besteforeldre har nemlig mindre risiko for depresjon enn andre.

 

Mozon, 9.2.2006