Søplemat som trøst

Sjokolade og junkfood er ungdommens favoritter når de trenger trøst. Nå advarer engelske leger mot spiseforstyrrelsene som kan oppstå ved trøstespising.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av tre britiske ungdommer velger sjokolade og hamburgere som trøst mot kjærlighetsproblemer, i følge en undersøkelse fra det engelske behandlingssenteret Priory Group.

Undersøkelsen viser også at ungdom mellom 15 og 24 år er den gruppen som har det vanskeligste forholdet til mat. Eksperter frykter at koblingen mellom trøst og mat kan være med på å utløse farlige spiseforstyrrelser.

- Disse ungdommene som skal oppdra den kommende generasjonen vil også overføre sine matvaner videre til sine egne barn. Dersom den nåværende trenden fortsetter vil matvanene bli stadig mer løsrevet fra kostholds- og helsehensyn, og antallet ungdommer med spiseforstyrrelser vil fortsette å stige, sier psykiatrikeren Peter Rowan ved Priory Group til BBC News.

Sulten på kjærlighet
Undersøkelsen som omfatter matvanene til 1.000 briter viser at over 60 prosent trøstespiser med sjokolade, mens 43 prosent velger seg junkfood når livet går litt på tvers.

De fleste i undersøkelsen oppga allikevel at de følte seg enda verre når vekten ble for høy og at et sunt kosthold generelt fikk dem til å føle seg bedre.

- Disse menneskene er desperate etter å fylle et tomrom som er skapt av ensomhet, lav selvtillit, depresjoner og usikkerhet. Du kan beskrive dette som en sult etter kjærlighet, mener Rowan.

Han får støtte fra lederen i den engelske støttegruppen for spiseforstyrrelser, Susan Ringwood.

- Spiseforstyrrelser kan utvikles når noen bruker mat for å kontrollere følelsene sine, noe som kan være både fysisk og mentalt risikabelt. Den beste måten å løse denne typen problemer på er å søke hjelp så snart problemet oppstår, mener Ringwood.

 

Mozon.no, 02.08.2005