Søplemat gjør deg tett i pappen

Junkfood med mye fett gjør deg rett og slett tjukk i hodet og kan påvirke barnas hjernekapasitet.

Et dårlig kosthold får ikke bare konsekvenser for magen og vekten.

Fettet fra kaker og gatekjøkkenmat kan også påvirke fettinnholdet i hjernen og gjøre deg tjukk i hodet.

Påstanden kommer fra britiske ernæringseksperter som nå frykter for den mentale utviklingen til en hel generasjon ungdom som lever på frityrmat og søtsaker.

Livsfarlig transfett
Og det er fettet som har skylda. Spesielt det fettet som kalles transfett - flerumettet plantefett som er behandlet med hydrogen.

Transfett er billig og med ekstremt lang holdbarhetstid. Det gjør denne typen matfett svært populært i matvarer som kjeks, bakevarer med lang holdbarhet og frityrfett.

Det er ingen hemmelighet at transfett er spesielt skadelig for kroppen. Derfor har fettet blant annet blitt totalforbudt i Danmark og fjernet fra vanlige margarinprodukter her hjemme.

Bekymret for barna
Men de britiske ekspertene er ikke bare bekymret for transfettets betydning for problemer som høyt kolesterol og hjertesykdommer. De mener at transfettet også kan forstyrre den skjøre balansen av forskjellige fettsyrer i hjernen.

- Hver gang våre barn spiser potetgull, kjeks og kaker, stapper de i seg fettsyrer som rett og slett er giftige.

- Det finnes ingen helsefordeler og mange helseulemper med disse fettsyrene, men vi spiser dem allikevel. Transfettet erstatter essensielle fettsyrer som gjør at hjernen og kroppen vår fungerer som den skal og tetter igjen hele maskineriet, mener ernæringseksperten Alex Richardson ved University Laboratory of Physiology i Oxford.

Tjukk i hodet
Hun viser til undersøkelser på dyr som er foret opp på mat med store mengder transfett. Gnagere som fikk meske seg med fete saker ble tregere til å lære nye ting og husket dårligere enn før.

- Dersom rotters læringsevne blir så dramatisk redusert, gir det oss all grunn til å frykte det samme hos våre barn. Når det kommer til transfett er vi på en måte ufrivillige forsøksdyr alle sammen, mener Richardsson.

Den britiske eksperten får støtte fra kollegaen Patrick Holford som mener alt fettet får konsekvenser for hjernens kapasitet.

- Transfettet blir tatt opp i hjernen og forhindrer at signalene i hjernen går som normalt. Enkelt fortalt blir vi tjukke i hodet, både på den fysiske og den mentale måten, forteller Holford til avisen Daily Mail.

 

Mozon.no, 27.09.2005