Sonys Walkman

Alle tidsepoker har sin iPod. Et produkt alle vil ha eller drømmer om. Men livet på toppen er hardt og brutalt, og etter en kort stund havner de alle i glemselens bakgård. Her gjenopplever vi barndomsheltene. Dagens dings er Walkman.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Flere glemte helter finner du her:
  1. Commodore 64
  2. SodaStream-maskinen
  3. DBS Apache

Da den første Walkman så dagens lys i 1979 var det neppe noen som ante hvilken utrolig suksess den skulle bli. Som du kanskje vet, får Sony normalt æren for å ha vært først ute, og det var også de som - antagelig til konkurrentenes store irritiasjon - registrerte det smått geniale navnet Walkman som varemerke.

Selv om konkurrentene kjapt kom på banen og konkurransen var stor, var det for mange av oss Sonys modeller som raget øverst på ønskelista. Ulempen var selvsagt at Sony-modellene var dyrere enn konkurrentenes, og for undertegnede tok det derfor flere år før sparegrisen ble stor nok til å kjøpe godbiten. Da nærmet vi oss 1984, og det var først og fremst den knalltøffe gule og sprutsikre Sportswalkmanen fra Sony som sto høyest på lista.

Ikke så rart kanskje: I følge ryktene tålte den både vann, slag og sand – du fikk faktisk ikke tøffere dingser enn dette på begynnelsen av 80-tallet.

Trykk her for å se store bilder av Sonys ulike Walkman-modeller, og ikke minst - se hvordan du kunne kledd iPoden din i et Sony-skall.

Historien bak:


I 1979 var Sonys kassettdivisjon truet av sammensmeltning med andre avdelinger, og måtte derfor finne opp noe nytt for beholde livets rett som en egen avdeling. I mars måned var resultatet var klart; en liten kassetspiller som spilte i stereo og i tillegg var utstyrt med hodetelefoner, modellen het TPS-L2.

Nyvinningen fikk tommelen opp av Sony-grunnleggeren Akio Morita, som var ivrig etter å lansere produktet verden over. Det var bare ett problem; å finne et passende navn.

Stereo Walky var lenge ett av forslagene, men ble forkastet ettersom Walky allerede var tatt i bruk på Toshibas bærbare radioer. Navnet Walkman var forslag nummer to, men meningen var faktisk at dette kun skulle bli brukt i Japan, mens navnet i USA skulle være Sound-About, og Stoaway i Storbritannia.

Etterhvert fant imidlertid et klokt hode ut at det ville bli mye dyrere å bruke ulike navn i ulike regioner, og navnet Walkman ble da foretrukket. Resten er, vel, historie.

Gullalderen fortsatte i mange år framover: Det var først i 1986 at det nye, og da revolusjonerende CD-mediumet, ble tilgjengelig som discman. Siden skulle enda villere ting se dagens lys, som minidisken og MP3-spillerne. Den skulle visst det, den som sparte alle lommepengene i 1983...

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Trykk her for å se store bilder av Sonys ulike walkman-modeller, og ikke minst - se hvordan du kunne kledd iPoden din i et Sony-skall.

Kilde: Walkman museum