Sonekamp for alle penga

DVD-KRIG: DVD-filmer i sone 1 ligger dårlig an. Men hva krangles det egentlig om? Med Harry Potter som eksempel får også du oversikten.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fakta:

 • Rettssaker er på trappene for å forhindre at du som privatperson skal kunne kjøpe DVD-filmer fra USA (sone 1) i norske butikker.

  Grunnen er at de norske lisenshaverne anser dette som ulovlig parallellimport.

 • Det jobbes også for å totalforby sonemodifisering av DVD-spillere. Per i dag kan de aller fleste spillere nemlig modifiseres slik at de kan spille av plater i det europeiske formatet (sone 2) og fra USA (sone 1).

  Husk at de fleste spillerne er identiske selv om de er låst til sone 1 eller 2. Stort sett er det bare modellbetegnelsen som varierer, og som altså indikerer hvilken sone de er låst til. For å sonemodifisere en spiller er det normalt nok å endre softwaren i spilleren, eller å taste inn en ny kode via fjern kontrollen. Hardwaremodifikasjon er sjelden nødvendig.

  - Mesteparten av sonemodifisering er gjort på denne måten. Enten ved hjelp av, eller etter ønske fra de norske impørtørene, sier Per S. Jørgensen fra TechNewsNorge.

Ingen lydalternativer – lite tilleggsmateriale

Går du i en norsk bokhandel for å kjøpe boka om Harry Potter eller Ringenes Herre, får du følgende valg:

 • a) Pocketutgave på norsk eller engelsk
 • b) Innbundet på norsk og engelsk
 • c) Spesialutgaven i eksklusivt skinntrykk på engelsk
Slik er det også i DVD-verdenen, men her vil altså rettighetshaverne nekte deg i å velge mellom de ulike versjonene, og selv velge om de ønsker å gi ut tittelen de har rettigheter på.

Alt for ofte har den norske sone-2 versjonen et dårlig lydspor, og er strippet for tilleggsmateriale.

Disse norske versjonene tilsvarer a), det vil si DVD-filmens pocketutgave, og kan i og for seg være greie nok. Men har du investert titusenvis av ekstra kroner på hjemmekino-anlegg, vil du normalt ønske deg muligheten til også å kunne kjøpe den lekre innbunde versjonen.

Det vil si DVD-filmen med det gode lydsporet (dts 6.1 ES og Dolby Digital Surround 5.1 EX), det interessante tilleggsmaterialet, eller de som kun selges i "limited edition". (versjon c)

Spørsmålet nå blir hvor lenge du har dette valget.

Kvaliteten avgjørende

Sonekamp for alle penga

Når våre lesere skal velge hvilken DVD-utgave de skal kjøpe, prioriterer de slik:

 • Lydkvalitet 29%
 • Tilleggsmateriale 26%
 • Sone 1 (USA) 25%
 • Pris – billigste versjon 11%
 • Norske versjoner 10%

Vi vil ha Harry Potter valget

Dessverre er det et kjent faktum at de amerikanske versjonene ofte kommer tidligere, har bedre lydspor, samt at de inneholder mer tilleggsmateriale enn de norske utgavene.

Dette vil vi også dokumentere framover:

Vi kommer til å sammenlikne sone 1 & 2 versjonene av Spy Games og Lord Of The Rings. Og vil kåre hvilken versjon som gir deg best lyd & bildekvalitet, mest tilleggsmateriale, og har de beste menyene og den feteste coverlayouten.

På bakgrunn av svarene våre lesere ga, er vår teori at det ikke er sone-1 titlene i seg selv som er interessante, men at tilgjengeligheten på markedet og kvaliteten på produktet er avgjørende.

Vi kan bruke den norske DVD-utgaven av Harry Potter som eksempel:

 • Den norske utgaven ble lansert 14 mai, mens den blir lansert i USA den 28.
 • Begge DVD-utgavene har 16:9 optimalisert widescreen, og Dolby digital surround 5.1EX lydspor. Den norske vil i tillegg ha lyd og undertekster både på engelsk og norsk. Filmen er på en plate, mens ekstramaterialet følger på disc nr. 2.
 • I følge DVD-Arkivet inneholder disc nr 2 mye ekstramateriale, som riktignok mest er for de små.

  Dette inkluderer blant annet:

  Aldri tidligere viste scener, besøk på Galtvort, lag eleksirer + mye mer. I tillegg er platen også utstyrt med DVD-ROM ekstramateriale, som blant annet inneholder: Spar på trollmannskort, bli sortert av valghatten, last ned skjermsparer og forglemei, motta Ugle e-post osv.

Når lanseringstidspunktet i Norge og USA er noenlunde likt, og spesifikasjonene & innholdet på DVD-utgavene er like, vil det ikke være behov for å kjøpe filmer fra USA.

Sonekamp for alle penga

 1. Hva er ulovlig parallellimport?

Dersom dette ikke er tilfelle, vil imidlertid parallellimporten fortsatt ha sin berettigelse for filmentusiaster.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer