Søndagsgøy med Kristin-kalkis

KOMMENTAR: Det lå en del peke-nese-grep i forslaget til statsbudsjett som Per-Kristian Foss presenterte noen få dager før Bondevik - regjeringen formelt gikk av. I dag kan du regne ut hvor store de var.

Søndagsgøy med Kristin-kalkis


  Trikset med slike små hilsener i budsjettforslaget er helt vanlig for avgående regjeringer, uansett farge. Denne gangen lå det kjempestore skattelettelser innbakt i opplegget, som Foss utmerket godt visste ville være lite kjærkomne for den nye regjeringen.

  Søndagsgøy med Kristin-kalkis


  Han visste også godt at når Kristin Halvorsen la frem sitt eget budsjettforslag, med høyere skatter, ville hennes forslag til skatter bli sammenliknet med hans skatter, og den rødgrønne regjeringen ville komme dårlig ut i skattelette-konkurransen.

  Men hvem er vi til å stille spørsmål ved katt-og-mus-leker blant våre mest fremstående politikere? I dag gir vi deg en kalkulator som gir seg fullstendig hen til det politiske spillet, og lar alle sammenlikne hva vi faktisk får i skatt til neste år, i forhold til hva Foss foreslo før sin avgang. Skatte-drømmemaskinen vår har vi døpt "Kristin - kalkulatoren".

  Ta meg til Kristin-kalkulatoren.

  Fotograf: Rune Kongsro. Foto: Rune Kongsro.
  Fotograf: Rune Kongsro. Foto: Rune Kongsro. Vis mer


  Vi har allerede skrevet pent og nøkternt om hvordan skattesatsene har svingt både opp og ned og opp igjen siden oktober. Det kan du lese mer om hvis du trykker her.

  Mens de fleste får moderate eller små skattelettelser neste år i forhold til 2005, er endringene mer dramatiske i forhold til den avgåtte regjeringens forslag. Dette skyldes at Bondevik-regjeringen foreslo en toppskattesats (trinn 1) på 7 prosent, mens Stoltenberg-regjeringen lander på 9 prosent. Innslagspunktet lå også litt høyere i den forrige regjeringens forslag.

  Toppskatten i trinn 2 - eller "Kakseskatten" - er 12 prosent i begge forslagene. Det er med andre ord Foss-drømmene til de som tjener mellom 400.000 og 800.000 som mest har gått i tusen knas denne uken. Kjenner vi Kristin Halvorsen rett, gråter hun neppe over dette.

  Ta meg til Kristin-kalkulatoren.