Sommertips til gravide

Er du gravid eller skal du føde i løpet av sommeren? Her får du noen gode råd for hvordan du kan takler solen, flyreisen og sommerheten.

Å være gravid om sommeren er stor stas, men trykkende varme og mye sol kan gjøre siste del av svangerskapet tungt. Våre beste reisetips finner du her:

- Svangerskapshormonene gir økt pigmentering i huden, derfor bør alle gravide være litt ekstra forsiktige med sola, råder jordmor Kari Normann ved Balderklinikken i Oslo.

Uavhengig av soling får de fleste gravide mørkere farge rundt brystvorten, og en brun stripe nedover fra navlen, tidlig i graviditeten. Mange opplever også å bli brunere over hele kroppen mens de venter barn.

- Noen får skjemmende, brune flekker i ansiktet og på kroppen. Det er pigmentflekker og de forsvinner dessverre ikke. Mange blir derfor redde for å sole seg i det hele tatt, men det er det ingen grunn til. Oppsøk skyggen og benytt gjerne en hvit, sval T-skjorte midt på dagen, sier Normann.

Og selv på varme dager er det viktig å få i seg nok mat og drikke.

Åreknuter

Gravide er generelt mer utsatte for åreknuter på grunn av det store trykket i bukhulen. Dermed blir det vanskeligere for blodet å sirkulere skikkelig. I varmt vær blir det ofte verre. Alt utvider seg i varmen, også åreveggene. I tillegg blir man ofte bedagelig når det er varmt, og beveger seg lite.

- Mitt beste råd er å sitte med beina høy hevet i fem til ti minutter noen ganger om dagen. Når beina heves høyere enn hjertet tømmes blodårene spesielt gunstig. Dersom du står mye i jobb, sørg for å bevege på beina så mye som mulig, sier hun.
Et annet råd er å kjøle ned beina i kaldt vann enten med dusjing eller vassing i kaldt vann.

Flyreiser

Det har blitt veldig vanlig for kvinner å fly mens de er gravide. Det gjelder både fritidsreiser og reiser i forbindelse med jobben. Generelt er det ikke farlig å fly for en frisk gravid kvinne

- Men skal du ut og reise bør du være ekstra forsiktig med hevelser i beina. Det beste er å kjøpe en kompresjonsstrømpe som du har med på hele reisen. Det kan også være lurt å gå litt i midtgangen, slik at du unngår å bli helt stiv, ifølge Normann.

Det anbefales for øvrig å ta kontakt med reiseforsikringsselskapet, før flyreisen, for å få informasjon om hva som dekkes hvis uhellet skulle være ute og du blir syk under en flyreise eller i utlandet.

- Husk uansett å ha med deg helsekortet for gravide samt det europeiske helsetrygdekort. Sistnevnte får man ved henvendelse til trygdekontoret, sier flylege Andrea Berz i Lommelegen.

Flere spørsmål om graviditet?

 

Mozon.no, 06.07.2006