<b>Gi meg solen, mor: </b>Politikerne finner seg ikke i at jordrotasjonen unndrar seg deres kontroll. Foto: Technorama - The Swiss Science
Gi meg solen, mor: Politikerne finner seg ikke i at jordrotasjonen unndrar seg deres kontroll. Foto: Technorama - The Swiss ScienceVis mer

Sommertid hele året!

Søndag tar de lyset om kvelden og strømforbruket stiger 2 prosent

Det finnes makt og det finnes makt. Noen kan bestemme at T-banevognene skal være sølvfargede og andre kan forandre etterberegningsmetoden for sukkeravgiften. Men hvem er det som mandag ettermiddag tar lyset for 400 millioner mennesker? Kveldene blir brått mørke og ubrukelige til utendørsaktiviteter.

Heter han noe, bor han noe sted? Har dette noensinne vært gjenstand for demokratisk behandling eller diskusjon noe sted?

Og den samme onde guden innvilger oss lyset tilbake 28. mars.

Hensikten med "daylight saving time" var opprinnelig ikke å gi bønder, bygningsarbeidere og andre som jobber ute mer dagslys. Særlig bønder, som har fri arbeidstid, kan lett tilpasse dette selv. Nei, tanken var at man skulle spare lys i hjemmene om sommeren ved at solen besørget dette en time lenger.

Strøm og ulykker

I et land som Norge virker dette utmerket. Ikke bare behøver vi mindre lys inne, men de lyse kveldene holder folk helt ute av huset.

Gi meg solen! Jeg vil ha sommertid hele året og DU skal hjelpe meg.
Gi meg solen! Jeg vil ha sommertid hele året og DU skal hjelpe meg. Vis mer


Den motsatte effekten inntrer når sommertiden skrus av igjen. I år skjer dette 25. oktober. Det er ikke så mye mer lys som behøves, men vi hadde ikke vaffeljern, fjernsynsapparater, datamaskiner, vannkokere, varmekabler og varmtvannsberedere hjemme i 1916, da sommertiden ble innført. At "noen" plutselig rapper høstkveldene våre, gjør at hele dette enorme skramleorkesteret spiller opp tidligere på kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det merkes. En britisk undersøkelse fra 2007 viser at landet kunne spart 2% av strømforbruket om man hadde beholdt sommertiden hele året. Det ville også gitt færre trafikkulykker, siden. opphøret av sommertiden flytter mer av ettermiddagstrafikken ut av dagslyset, speisielt desimeres beholdningen av fotgjengere.

Jeg har funnet fienden!

Ansvaret for "Loven om sams normaltid" ble i 2008 flyttet til Nærings- og handelsdepartementet. Det er altså Trond Giske alle må ringe til og spørre hvilken vei de skal stille klokka natten til 25. oktober.

Sommertid hele året later til å ha kunnet gi følgende fordeler:


  • Mer kvalitetstid utendørs høst og senvinter

  • Færre trafikkulykker

  • Mindre strømforbruk


Likevel er det nesten utenkelig at vi noengang skal komme dit. Først måtte jeg overbevise deg, kjære leser. Deretter måtte vi sammen overbevise Trond Giske om at Arbeiderpartiet vil knuses under kommunevalget uten at de tar tak i sommertidssaken. Så måtte Trond Giske dratt til Brüssel eller den store sommertidskonferansen i Donetsk og overbevist alle de andre.

Utenfor konferanselokalene et folkehav; fra alle Europas hjørner har sommertidsaksjonen mobilisert med bannere og t-skjorter med bilder av en urskive. Skremt av revolusjonstrusselen, tør ikke delegatene annet enn å bøye av.

Change, sier jeg bare.

Genial kampanjeleder søkes

Mye taler for at det ville vært fonuftig med sommertid hele året. Det er en sak som berører mange hundre millioner mennesker, men det berører dem lite. Hvordan fremmer man en slik sak, får den på dagsorden og til slutt gjennomslag. Er det i det hele tatt mulig (jeg innrømmer at jeg ikke tror det)?

Gode forslag mottas i debatten nedenfor.

(Jada, du har kanskje lest artikkelen før. En tilsvarende artikkel ble publisert her i mars Vi gir oss aldri!).

Christianssand Unge høyre tar saken!

For sent til deadline, men likevel tidsnok til å kunne hektes på som en ramme, kommer en ilmelding pr. elektronisk post fra Sørlandet:

Hei, ønsker bare å opplyse om at Kristiansand Unge Høyre i samarbeid med Arendal unge Høyre nå er i gang med å lage politikk på å beholde sommertiden hele året!

Vi regner med at resolusjonen blir behandlet på Unge Høyres og Høyres landsmøte i 2010 med mindre den blir landsstyrebehandlet.

Med vennlig hilsen Eric Shabaj
Leder, Christianssand Unge høyre